Hustoměr versus refraktometr

Donedávna jsem pro zjišťování množství cukrů v mladině používal hustoměr pro obecné použití s měřícím rozsahem 1,000-1,100kg/litr.

imag1023

Na přepočet na stupně °P (Plato) jsem používal jednoduchý přepočet, ne úplně přesný, ale plně pro domácí praxi dostačující. Hodnotu odečtenou na hustoměru zmenšíme o jednotku a vydělíme čtyřmi a násobíme 1000. (Např.: odečteme na stupnici 1,048, zmenšíme  o 1, dostaneme 0,048, dělíme 4, dostaneme 0,012, vynásobíme 1000 a máme klasickou dvanáctku ve stupních °P.) Pivovarský cukroměr je cejchován pro koncentraci roztoku pivní mladiny ve hmotnostních %. (např. 100g mladiny s naměřenými 5% obsahuje 5g cukrů a ostatních nerozpuštěných látek v mladině). Při měření mladého piva při kvašení měříme již pouze tzv. zdánlivé hmotnostní procento zbývajících cukrů a nerozpuštěných látek, neboť v tomto případě neměříme vodný roztok, ale směs vodného roztoku a lihu. Nevýhodou měření areometry je nutnost měření při teplotě roztoku 20°C, při které jsou cejchovány i velikost potřebného vzorku,. Já používám jako měrný válec trubky z mědi, s objemem tak velkým, aby zrovna při hodnotě 1,000 ještě plaval. Dříve jsem měl trubku novodurovou, ale špatně přenášela teplo a vzorek se pomalu ochlazoval na teplotu 20°C obtékáním studené vody. Použitím měděné  trubky o průměru 35mm se ochlazování vzorku studenou vodou razantně zrychlilo.

imag1020

Po získání informace o možnosti zakoupení i zaslání reflektometru za přijatelnou cenu – zde: http://cgi.ebay.com/Brix-Refractometer-0-18-Low-Sugar-CNC-Maple-SAP-New-/230504639454?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET ), byť až z Hongkongu, jsem neodolal a po zaplacení PayPalem  20,80 GBP ve čtvrtek jednoho týdne, jsem kýžený přístroj obdržel následující týden ve středu. Vybral jsem rozsah 0-18% Brix. Po rozbalení

imag1018

imag1017

jsem okamžitě provedl kalibraci na destilované vodě a poměřil zbytkový cukr v zrovna zakoupeném a konzumovaném pivě. Vzorkem  byl „Radegast ležák Premium“ s deklarovanými 5% alkoholu obj. Stupnice refraktometru ukázala 5,8° Bx.  Jednotky podle Brixe (°Bx) jsou vlastně hmotnostní % cukru v čistém vodném cukerném roztoku. Proto je nutno, při zkoumání prokvašenosti pomocí refraktometru či měření zbytkového cukru, znát původní stupňovitost mladiny anebo množství alkoholu ve vzorku vzhledem k ukazované hodnotě refraktometrem a možnosti započítání opravné korekce. Lze to provést podle tabulky:

korekturtabelle

http://www.nordbrauertreffen.de/magazin/wp-content/uploads/2007/06/refraktometer-korrekturtabelle.pdf

Event. podle níže uvedených programů:

refractometrie

http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/RefraktoSP_2.8.xls

anebo  program Promash anglickyv sekci % alkohol:

promash-alc

http://www.promash.com/Software/evaldownload.html

Vzhledem k malému množství nerozpuštěných látek v mladině, můžeme opět pro domácí praxi dát rovnítko mezi °P a °Bx. Uvedené programy jsou schopny udělat i přesnější porovnání. Pro uvedený příklad s Radegastem je skutečný zbytkový cukr 3,9°P a zdánlivý (to co naměříme na stupnici hustoměru event. pivovarského cukroměru) 2,1°P.

Pěkně to lze demonstrovat i na programu malá pivní analýza:

kleine-bieranalyze

http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/Bieranalyse_1.6.xls

Slovníček:       scheinbarer – zdánlivý

                      tatsachlicher – skutečný

                      vergarungsgrad – stupeň prokvašení

                      ablesung – odečtení

Další příklady jsou v tabulce

značka EPM (°P) Alk. obj. (%) Refraktometr (°Bx) Zbytkový cukr zdánlivý (°P) Zbytkový cukr skuteč. (°P)
Radegast 11,4 5 5,8 2,1 3,9
Moje 13,8 4,6 8,8 5,3 6,9
Kvasar ČH 13 5,7 6,7 2,4 4,4

Z tohoto prográmku lze také vyvodit, že při udávaném % alkoholu obj. a naměřené hodnotě zbytkového cukru refraktometrem 5,8°Bx pivo Radegast Premium má původní stupňovitost mladiny 11,4°P. A u Kvasaru dostaneme výsledek 13°P EPM. Také můžeme zpětně při naměření zbytkového cukru hustoměrem a zjištění hodnoty zbytkového cukru refraktometrem určit původní stupňovitost mladiny.

Jak vidno, oba přístrojky se vhodně doplňují a nelze jeden nebo druhý zatratit, či jeden nebo druhý pouze velebit.

Závěrem chci zdůraznit, že zde uváděná fakta jsou pouze  mé poznatky a zkušenosti a mohou obsahovat nepřesnosti. Pokud o nějakých  uváděných skutečnostech někdo pochybuje, anebo ví,  že jsou z podstaty nepravdivá či matoucí, prosím o uvedení jich na pravou míru.

21 lidem se článek líbí.

Komentáře

16 komentářů: „Hustoměr versus refraktometr“

  1. YVAN avatar
    YVAN

    práve mi doviezol kurier hustomer tak som ho dal do 20°vody a ukazuje mi ma stupnici 1003. Je to v poriadku nemalo by to byť rovných 1000.

  2. Francek avatar
    Francek

    V pořádku to není, mělo by to být skutečně 1.000.

  3. YVAN avatar
    YVAN

    Tak som naň namotal trošku teflonovej pásky (Keby som to chcel reklamovať) a tým som ho zaťažil . Teraz ukazuje rovných 1000. Môže byť?

  4. Francek avatar
    Francek

    Určitě jsi vyrovnal chybu, ale jednodušší by bylo od naměřené hodnoty odečíst 0,003….Hlavně si myslím z důvodu čištění a sanitace hustoměru.

  5. YVAN avatar
    YVAN

    Kedy je vhodné stáčat do fliaš? Pri akej hodnote na hustomeri? Podľa pivopočtov pri hodnote 1013-1015. Podľa samotného hustomera od 1000-1006. Je pravda že hustomer je od Mr. Sladek a neviem či tá hodnota neplatí pre mladinové koncentráty s použitím dropsu do fliaš. Pred začiatkom fermentácie 13.1.2011 som nameral 1044 dnes 1020. Varené zo sladu. Ja by som to stáčal pri 1013 čo môže byť tak o dva dni. Je to moja prvá várka tak aby som sa to spravil správne. Ďakujem za radu.

  6. Dr. Eddie avatar
    Dr. Eddie

    Ahoj,
    Stranky mas bajecny a asi nevadi kdyz Ti za ne podekuji jmenem vsech navstevniku. Jako pro spoustu jinych mi jsou inspiraci a zdrojem optimismu k dalsimu pocinani. Pises hezky, srozumitelne a navodne.
    Co ale nedavam je tahle zalezitost s refraktometrem. Myslel jsem, ze kdyz mam refraktomer cejchovan v SG wort tak mi ukaze stejnou hodnotu jako hustomer – jen ma tu vyhodu, ze v nejakem rozmezi (10-30 st C) se nemusi kompenzovat teplota. Stupnice Brix je pak jen zobrazeni tehoz na jinem meritku.
    Nebo se pletu a hustomer ukazuje specifickou hmotnost roztoku (vcetne vseho pevneho bordelu na jednu stranu a CO2 na stranu druhou), zatimco refraktomer bere v potaz jen cukr?
    Dikec Eddie

  7. Francek avatar
    Francek

    Zdravím,
    jednotky Brix, Plato i SG jsou přibližně stejné, ale jenom pro měření vodných roztoků cukrů. Tzn. po chmelovaru by jsi měl naměřit cca stejné hodnoty. Při kvašení do roztoku přibývá líh a jinak se chová k hustoměru, proto používáme hodnoty zdánlivého prokvašení a na skutečné přepočítáváme, a jinak ke světlu při refraktometrickém měření v hodnotách Brix, kdy pomocí tabulek, nebo programů uvedených v článku přepočítáme na hodnoty Platona nebo SG. Nejnázorněji tyto vztahové věci ukazuje poslední prográmek Bieranalyse.

  8. Pedro avatar
    Pedro

    Podle většiny zdrojů by mělo stočení po prvním kvašení proběhnout při 4,5 – 4,8 zbytkového cukru. Myslí se tímto číslem zdánlivý nebo skutečný zbytkový cukr? Je to dost velký rozdíl!

  9. Francek avatar
    Francek

    Jedná se o zdánlivý extrakt, doporučuji kvasit na číslo 4 i méně, kvůli odpouštění nadměrného tlaku.

  10. Tomáš avatar
    Tomáš

    Ahoj.
    Nedávno se mi rozbil hustoměr a tak teď musím používat jen refraktoměr, ale objevil sem stránku která se věnuje vínu a patří tam i monitorování fermentace refraktoměrem viz.( http://www.musther.net/vinocalc.html#monitorferment ) Všechny hodnoty co potřebuju určim s refraktoměrem takže v blízké době ani hustoměr kupovat nechci. Dělal jsem pokus na Plzeňskej 12°… vstupní hodnotu jsem vyčet na internetu že Pilsner má stupňovitost 11,7°P refraktoměrem jsem naměřil hodnotu Brix 6,5°. Pak výpočtem jsem zjistil zbytkový cukr 4,7°P a alkoholu 4,3% což se liší o desetinu s údajem na lahvi takže s přesností jsem spokojenej 🙂 Ještě moje otázka na stáčení při sekundárním kvašení, existuje nějaká hodnota skutečného cukru pro správné stočení v závislosti na EPM případně výpočet vol. Co2 z hodnoty skutečného zbytkového cukru? Nebo jakákoliv tvoje rada, zkušenost při jakých hodnotách stáčís a tak?

  11. Francek avatar
    Francek

    http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/Bieranalyse_1.6.xls

    Koukni na tento prográmek, asi jsi někde udělal chybku, zbytkovej cukr 4,7°P je mimo realitu.

    Já stáčím dvanáctku při hodnotách 3,9-4,1°P, osmnáctku při cca 6-8°P. Takřka vždy odpouštím

  12. HOnza avatar
    HOnza

    Ty excelovské tabulky nejde stáhnout, hlasi to chybu 404 na tom hostingu.
    Když mi ukaze refraktometr na hotovem pivu 8 % brix, jak zjistím kolik to ma alkoholu? Je na to kalkulator?

  13. Jan avatar
    Jan

    Odkaz je neplatný, můžete jej opravit?

  14. Francek avatar
    Francek

    Kalkulátor je např. tady: http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ . Při měření refraktometrem je třeba napřed udělat korekce, právě z důvodu obsahujícího alkoholu v mladém pivu podle tabulky, která je v článku.

  15. Francek avatar
    Francek

    Nemohu, stránka ze které jsou odkazy je nefunkční pouze částečně, viz: http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Downloads.htm. Snad to autor dá do pořádku.

  16. Francek avatar
    Francek

    Tak autor to zase uvolnil, takže to jde opět stáhnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.