Donedávna jsem pro zjišťování množství cukrů v mladině používal hustoměr pro obecné použití s měřícím rozsahem 1,000-1,100kg/litr.
Na přepočet na stupně °P (Plato) jsem používal jednoduchý přepočet, ne úplně přesný, ale plně pro domácí praxi dostačující. Hodnotu odečtenou na hustoměru zmenšíme o jednotku a vydělíme čtyřmi a násobíme 1000. (Např.: odečteme na stupnici 1,048, zmenšíme o 1, dostaneme 0,048, dělíme 4, dostaneme 0,012, vynásobíme 1000 a máme klasickou dvanáctku ve stupních °P.) Pivovarský cukroměr je cejchován pro koncentraci roztoku pivní mladiny ve hmotnostních %. (např. 100g mladiny s naměřenými 5% obsahuje 5g cukrů a ostatních nerozpuštěných látek v mladině). Při měření mladého piva při kvašení měříme již pouze tzv. zdánlivé hmotnostní procento zbývajících cukrů a nerozpuštěných látek, neboť v tomto případě neměříme vodný roztok, ale směs vodného roztoku a lihu. Nevýhodou měření areometry je nutnost měření při teplotě roztoku 20°C, při které jsou cejchovány i velikost potřebného vzorku,. Já používám jako měrný válec trubky z mědi, s objemem tak velkým, aby zrovna při hodnotě 1,000 ještě plaval. Dříve jsem měl trubku novodurovou, ale špatně přenášela teplo a vzorek se pomalu ochlazoval na teplotu 20°C obtékáním studené vody. Použitím měděné trubky o průměru 35mm se ochlazování vzorku studenou vodou razantně zrychlilo.
Po získání informace o možnosti zakoupení i zaslání reflektometru za přijatelnou cenu – zde: http://cgi.ebay.com/Brix-Refractometer-0-18-Low-Sugar-CNC-Maple-SAP-New-/230504639454?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET ), byť až z Hongkongu, jsem neodolal a po zaplacení PayPalem 20,80 GBP ve čtvrtek jednoho týdne, jsem kýžený přístroj obdržel následující týden ve středu. Vybral jsem rozsah 0-18% Brix. Po rozbalení
jsem okamžitě provedl kalibraci na destilované vodě a poměřil zbytkový cukr v zrovna zakoupeném a konzumovaném pivě. Vzorkem byl „Radegast ležák Premium“ s deklarovanými 5% alkoholu obj. Stupnice refraktometru ukázala 5,8° Bx. Jednotky podle Brixe (°Bx) jsou vlastně hmotnostní % cukru v čistém vodném cukerném roztoku. Proto je nutno, při zkoumání prokvašenosti pomocí refraktometru či měření zbytkového cukru, znát původní stupňovitost mladiny anebo množství alkoholu ve vzorku vzhledem k ukazované hodnotě refraktometrem a možnosti započítání opravné korekce. Lze to provést podle tabulky:
Event. podle níže uvedených programů:
http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/RefraktoSP_2.8.xls
anebo program Promash anglickyv sekci % alkohol:
http://www.promash.com/Software/evaldownload.html
Vzhledem k malému množství nerozpuštěných látek v mladině, můžeme opět pro domácí praxi dát rovnítko mezi °P a °Bx. Uvedené programy jsou schopny udělat i přesnější porovnání. Pro uvedený příklad s Radegastem je skutečný zbytkový cukr 3,9°P a zdánlivý (to co naměříme na stupnici hustoměru event. pivovarského cukroměru) 2,1°P.
Pěkně to lze demonstrovat i na programu malá pivní analýza:
http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/Bieranalyse_1.6.xls
Slovníček: scheinbarer – zdánlivý
tatsachlicher – skutečný
vergarungsgrad – stupeň prokvašení
ablesung – odečtení
Další příklady jsou v tabulce
značka | EPM (°P) | Alk. obj. (%) | Refraktometr (°Bx) | Zbytkový cukr zdánlivý (°P) | Zbytkový cukr skuteč. (°P) |
Radegast | 11,4 | 5 | 5,8 | 2,1 | 3,9 |
Moje | 13,8 | 4,6 | 8,8 | 5,3 | 6,9 |
Kvasar ČH | 13 | 5,7 | 6,7 | 2,4 | 4,4 |
Z tohoto prográmku lze také vyvodit, že při udávaném % alkoholu obj. a naměřené hodnotě zbytkového cukru refraktometrem 5,8°Bx pivo Radegast Premium má původní stupňovitost mladiny 11,4°P. A u Kvasaru dostaneme výsledek 13°P EPM. Také můžeme zpětně při naměření zbytkového cukru hustoměrem a zjištění hodnoty zbytkového cukru refraktometrem určit původní stupňovitost mladiny.
Jak vidno, oba přístrojky se vhodně doplňují a nelze jeden nebo druhý zatratit, či jeden nebo druhý pouze velebit.
Závěrem chci zdůraznit, že zde uváděná fakta jsou pouze mé poznatky a zkušenosti a mohou obsahovat nepřesnosti. Pokud o nějakých uváděných skutečnostech někdo pochybuje, anebo ví, že jsou z podstaty nepravdivá či matoucí, prosím o uvedení jich na pravou míru.
Napsat komentář