Překvapen bratrovo dárkem, a to lístky na středeční (2.2.2011) Táborské pivní slavnosti, jsem tuto tradiční pivní akci mohl okusit na vlastní tělo. A vzhledem k tomu, že to bylo s noclehem, tak jsem mohl okoštovat i nějaké to pifko. Můj dojem ze slavností? Trochu rozpačitý. Místo v hotelu Palcát je určitě dobře vybráno z pozice strategického umístění v centru Tábora, velikosti poskytované plochy, ale již méně z pohledu uspokojení estetického cítění návštěvníka. Na první a mnohdy i druhý pohled je jasné, že nejlepší léta má tento objekt včetně své vybavenosti již dávno za sebou. A do tohoto duchu zapadají i prodejní stánky občerstvovatelů, pivovarů, pivovárků i dovozců piva. (Nepořádek ve stáncích, informační cedule i cedulky načmárané na kusech papíru, či kartonu, grilování bez odsávání s ovzduším srovnatelným s prádelnou kombinovanou s jatkami, a navíc to kouření.) Ale čest vyjímkám. (Holba, Paulander, Jednota Tábor, Brewdog, Matuška).
Na to, že je to již 21. ročník (prý reprezentační), tak i když je pořádán pod zaštitou náměstka ministra, krajského hejtmana i Města Tábora, tak je to z tohoto pohledu skutečně navoněná bída…. Ale v průběhu pozdního odpoledne bylo vidět, že drtivé většině návštěvníků to vůbec nevadilo. Pivo dělá nejen krásná těla, ale i rozjasňuje tváře. A navíc, pokud trochu přiložíme pod kulturní kotel trochu dechovky, hospodského rocku, diskoškou či harmonikářem, není co řešit.
Dost bylo kritiky. Určitě jinak to vidí pivovary toužící v degustační soutěži urvat nějakou cenu v některé z mnoha kategorií. I já jsem si svou parketu našel. Degustačně jsem testoval dovozy a naše malé. Jedním slovem nezklamali. Matuškův Raptor, Strahovský Ale, Ale od Brewdoga, mírně slabší stout ze Zvíkova, klasický 12°P Rampušák, Rouge pro ženu, pro mě blondýna od Kasteela z Belgie, či příjemná pšenice z příhraničního Freyungu byly dobrá volba. Dalším pozitivem bylo čepování do skla (oproti záloze) snad úplně u všech stánků.
Když se mi však poštěstilo prohodit pár slov se skutečnýni pivními znalci, jmenovitě Ing. Šuráněm, Ing. Kozou i několika sládky s bonusem pozvání do dvou pivovarských provozů, mohu svou návštěvu hodnotit jako povedenou. I když příští rok nevím, ještě opravdu nevím….
Napsat komentář