Kvasinky v solném nálevu

I když se zdá, že skladování kvasinek na agaru v délce cca 3-6 měsíců je dostatečné, tak při držení více kvasničných kmenů se dostaneme do situace, kdy musíme kvasinky přeočkovávat, což nemusí být až tak pravidelně zábavné. Proto jsem hledal způsob, jak dobu skladování prodloužit. Po přečtení několika zmínek na zahraničních webech o možnosti ukládání kvasinek do fyziologického roztoku ( 0,9%ní roztok NaCl ve sterilně upravené H2O) jsem i já tuto metodu vyzkoušel a zdá se, že je to ta pravá metoda pro moje domácí použití. Fyziologický roztok slouží pro nastavení  osmotické rovnováhy mezi kvasinkovými buňkami a vnějším prostředím, které buňku obklopuje. Živiny zůstávají v buňce a postupně se spotřebovávají, takže kvasinku vyhladovíme a uložíme ke spánku.

Metoda je :

  1. jednoduchá
  2. levná
  3. uskladnění   v řádu roků – prý (má zkušenost – více než rok)

 

p1100020

 

Potřebné pomůcky:

a)      fyziologický (infuzní) roztok  0,9% chloridu sodného v  H2O   –   balení 100-250 ml

 

b)      injekční stříkačka 10ml

p1100032

c)      injekční jehla většího průměru cca 1,2 mm ( lepší větší průměr z důvodu možného ucpávání )

p1100031

d)      líh na desinfekci

e)      kvasinková kultura na uložení

Postup:

  1.  Připravíme si kvasinky, které chceme uložit. Ukládám kvasinky nakoupené jako tekuté, nebo při rozkvašovací fázi odebrané kvasinky původně zakoupené jako sušené, ze strippingu, ale i kvasinky odebrané při kvašení ve fázi bílých kroužků.
  2.  Následuje nabrání vzorku v množství cca 5-10ml do sterilní injekční stříkačky s nasazenou sterilní jehlou. U tekutých kvasnic nabírám 5ml, u původně suchých a z kvašení nabírám 10ml. Před probodnutím sáčku u tekutých kvasnic je tento nutno otřít lihem s koncentrací 71%.
  3. Z krytu lahvičky fyziologického roztoku odstraníme ochranou čepičku event. přelepku (dle druhu výrobce), preventivně taktéž otřeme lihem a jehlou s nabraným vzorkem probodneme gumovou zátku a vtlačíme kvasinky do roztoku. Jeden informační zdroj doporučoval před touto operací odebrat sterilně cca10-20ml roztoku. Druhý informační zdroj doporučoval do zátky nasadit ještě druhou injekční stříkačku s filtrační sterilní vatou pro vyrovnání tlaků. Já jsem prozatím obě doporučení ignoroval. Roztok je nyní jemně mléčně zakalený. Kvasinky se postupně usadí na dně v jemné vrstvičce
  4. Injekční stříkačku vytáhneme a tím máme připravenou kulturu pro uložení. Nesmíme zapomenout na popsání vzorku (datum uložení a druh kultury). Vzorky je možno prý skladovat i při pokojové teplotě, ale já je mám ve výčepní chladničce při teplotě cca 7°C.
  5. Při potřebě rozmnožení nastupuje obrácený postup. Lahvičku protřepeme, aby se kvasinky v roztoku rovnoměrně rozptýlily, sterilní jehlu se sterilní stříkačkou zabodneme do gumové zátky předtím otřené lihem, nasajeme 5ml roztoku, nasadíme ochranný kryt na jehlu a necháme teplotu vzorku samovolně vyrovnat na pokojovou teplotu.
  6. Dále postupujeme podle příspěvku propagace  https://www.tourdebier.cz/francek/konecne-plantaznikem/  . Já pouze navyšuji první díl mladiny na cca 30-50ml.

 

Při použití této metody jsem byl prozatím vždy úspěšný a na dodavatelích kvasnic se stal podstatně méně závislým. Prozatím mám ve své bance tyto kvasinky:

Orval                                                   3068                                             Safale US05

p1100024

w95                                     S189                               Hoeggarden                       Windsor

p1100026

Při všech operacích se snažím dodržovat pravidla, když ne přímo pro sterilní, tak alespoň pro superčisté prostředí a práci v něm.

7 lidem se článek líbí.

Komentáře

20 komentářů: „Kvasinky v solném nálevu“

  1. framax avatar

    Ahoj a mám upřesňující dotaz. Píšeš, že nabereš 10 ml kvasnic. Má toto množství nějaký Dík za odpověď.

  2. Francek avatar
    Francek

    Ahoj,
    5ml nabírám u originálního balení tekutých kvasnic, 10ml u ostatních rozkvašených, tekuté mají vyšší koncentraci. Laicky je možno posuzovat množství kvasinek tak, aby roztok byl po zatřepání jemně mléčně zakalený.

    Francek

  3. Petr avatar
    Petr

    Ahoj, takže sušené necháš rozkvasit a pak nabíráš z povrchu?

  4. Francek avatar
    Francek

    Ze sušených pro ukládání použítvám potřebné množství získané až ve fázi bílých kroužků při kvašení ve spilce.

  5. Riso avatar
    Riso

    Ahoj. Principialne ma zaujimaju len spodne kvasinky ulozene do fyziologickeho roztoku (na vrchne piva hodlam pouzivat len kvasinky v susenej forme). Chcem sa spytat, ci stale pouzivas tuto metodu a aky mas krok (v ml) pri rozmonozovani, ked potrebujes povedzme 2 litrovy starter na spodne kvasene pivo? Pre mna je to jedina schodna cesta, kedze v okoli nemam ziaden pivovar, kde by som mohol spodne kvasinky dostat v tekutej forme. dik. Riso

  6. Francek avatar
    Francek

    Ahoj, postupuji podle bodu 6. článku s pocatečním množstvím mladiny 30-50ml.

  7. Ivan Koreček avatar

    Ahoj,prosimte,fáze bílých kroužků při kvašení ve spilce je deka?Dík

  8. Francek avatar
    Francek

    Během hlavního kvašení lze vypozorovat několik fází. První z nich je zaprašování, během níž se na hladině zakvašené mladiny tvoří pěna. Posléze dochází tvorbě nízkých bílých kroužků či růžic na povrchu. Třetí až pátý den kvašení se kroužky pěny zbarvují hnědě díky kalům vynášeným z kvasícího média. Poslední fází hlavního kvašení představuje sedimentace kvasnic. Kroužky z hladiny se propadají a zůstává vrstva tmavé pěny zvaná deka. Tu je nutné co nejrychleji odstranit, neboť by negativně ovlivnila výslednou hořkost piva.

  9. Mira avatar
    Mira

    Měl bych dotaz. Prosím tě při propagaci kvasinek ze solného nálevu při zvyšování ml přeléváš celý obsah, nebo jen spodek z kvasnicemi. A za jak dlouho mi kvasinky po propagaci vydrží? Musím hned vařit nebo když je zchladím stačí do týdne?
    Díky za odpověď
    Mira

  10. Francek avatar
    Francek

    Já přelévám jen spodek s kvasnicemi, při použití míchadla to nechám napřed sednout. Ideální je zakvasit samozřejmě ihned, ale do týdne mít problém nebudeš. Tady bych udělal ještě tzv. starter. Rozkvasil bych v asi 3 litrech čerstvé mladiny, po dobu cca 6hod.

  11. Francek avatar
    Francek

    Já přelévám jen spodek s kvasnicemi, při použití míchadla to nechám napřed sednout. Ideální je zakvasit samozřejmě ihned, ale do týdne mít problém nebudeš. Tady bych udělal ještě tzv. starter. Rozkvasil bych v asi 3 litrech čerstvé mladiny, po dobu cca 6hod.

  12. Mira avatar
    Mira

    Dík za odpověď. Myslíš, že bych mohl na propagaci kvasinek použít taky dextrózu nebo maltózu s převařenou vodou?

  13. Francek avatar
    Francek

    Lépe by bylo ještě dodat živiny, např. EPSOMskou sůl.

  14. Marek avatar
    Marek

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či je vhodne a možne nabrať do striekačky usadené kvasnice po ukončení hlavného kvasenia (tj. husté kvasnice) a v akom pomere k 100ml rostoku? Stačí tých spomínaných 5ml? Dakujem za odpoved.

  15. Francek avatar
    Francek

    Omlouvám se za pozdní odpověď. Kvasnice bych nejprve propral, nechal znovu usadit a potom nabral těch 5-10ml na 100ml roztoku.

  16. Marek avatar
    Marek

    Je možné takto uchovávat ve fyziologickém roztoku i kvasnice na opakované použití, po stočení piva z feŕmentační nádoby?

  17. Marek avatar
    Marek

    Fyziologický roztok si sám vyrábíte, nebo je nutné jej koupit v lékárně?

  18. Francek avatar
    Francek

    Já měl lahvičky po 100ml z lékárny.

  19. Miroslav avatar
    Miroslav

    Dala by se takhle uchovat i dávka, řekněme 0,7 l kvasnic propláchlá několikrát v roztoku NaCl a uložená v něm třeba k zakvašení celé várky po půl roce?

  20. Francek avatar
    Francek

    Myslím, že ne. Pokud by to fungovalo, tak by se tento způsob určitě hojně používal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.