Letošní léto se zdá být v našich jihočeských zeměpisných šířkách poněkud identické s Vančurovým, viz: „Tento způsob léta, děl vposled, odvraceje se od přístroje Celsiova, zdá se mi poněkud nešťastným“.
Proto včas naplánovaná cesta za sluncem na trase Hévíz (přírodní termální jezero o rozloze 6ha s teplotou vody 31-35°C – Maďarsko), ostrov Rab (prý nejzelenější chorvatský ostrov s největším počtem slunečných dnů v roce) přišla letos obzvláště vhod. Teplota vzduchu na ostrově se nakonec opravdu ustálila na 35°C a vody na cca 25°C. Protože, ale zase všeho moc škodí, bylo nutno regulovat teplotu těla upraveným pitným režimem. A to nejenom pomocí limonád, čajů, pitné vody, ale i místně dosažitelných event. vyráběných piv.
V Hévízu
se podařilo v místním marketu zahlédnout širší sortiment od Heinekenu, SAB Millerskou Plzeň, ale i místní Dreher spadající též pod stejnou skupinu.
Dreher postavil první průmyslový pivovar v Kőbánya (byl považován za průmyslový, protože se používal parní stroje). Tento pivovar založil v roce 1854 na ulici Jászberényi. Byl to první maďarský průmyslový pivovar. Stále vyrábí jako Dreher Breweries Ltd. Licenčně vyrábí Kozla a piva Hofbrau Munchen. Do místních značek přidávají kukuřičnou krupici.
Ochutnal jsem se ženou lahvové Dreher tmavý.
Ženě chutnal, mě připadl více karamelový. Sami píšou, že je to pivo: „Typicky bohaté a plné tmavé pivo s chutí sladu a karamelu. Jeho chuť představuje příjemnou harmonii hořké a sladké, doplněné jemnou vůní chmele a sladu. Jeho barva je tmavě hnědá, má krémovou hlavu, a je bohatá na CO2.“
V restauraci jsem chutnal pšenici od Hofbrau Munchen, tu zde ale nevyrábí, chutnala, přinesli mi ji s citronem, plátek byl ale jenom naražený na okraji sklenice. Cena zatím v Čechách asi neakceptovatelná – 900 forintů.
V městečku Rab
u mola v marketu Diona byl místní sortiment velice omezený. A to pouze Karlovačko a Ožujsko. Zakoupil jsem také Laško, ale až doma jsem zjistil, že to není pivo chorvatské, ale slovinské. Stále existuje trochu kostrbatý systém vracení lahví, kdy si musíte uschovat doklad o nákupu a s tím pouze ve stejné prodejně lahve vrátit.
Nadnárodní jedlíci si pochutnávají i na chorvatských pivovarech. Karlovačko v Karlovaci dneska vaří HEINEKEN, Zagrebačka pivovara produkuje Ožujsko pro StarBrew. I tyto pivovary používají kromě ječmenného sladu kukuřičnou krupici. Družstevní Pivovare Laško d.d. ve Slovinsku se zatím drží jako sdružení více výrobců. Laško kukuřici nepoužívá. Piva mi připadla dost prázdná, ale u moře při výše uváděných teplotách osvěžující. Cena také není nejmenší cca 18-20 kun.
Nešvarem je čepování v přímořských hospodách – bufetech do teplé, přímo horké sklenice vyjmuté z myčky.
V restauraci jsme měli samoobsluhu, bylo tam Ožujsko, tam zase pivo bylo studené skoro jako nanuk.
Měl jsem ssebou také několik plechovek Platana 11, ten se zde jevil jako chuťová lahůdka.
Napsat komentář