Pro radost mou i radost obdarovaných. Již je na světě. Zatím si pouze v chladu a klidu leží, ale již se nemůže dočkat. Pravý „Wánoční Wídeňák Franzek“. Jak ke svému jménu přišel? Úplně jednoduše.
Letošní vánoční speciál o EPM 14,1°P se zrodil pouze ze sladu tzv. vídeňského a provoněn byl tradičně osvědčeným vánočním kořením.
Wídeňák – vánoční speciál
uvařen: 9. 10. 2011
dán k ležení: 21. 10. 2011
stočen do lahví a dále dán k ležení do 1,5°C: 4. 12. 2011
obsah alkoholu: 5,95 % vol.
EPM: 14,1°P
barva: jantarová
chuť: plná, s příjemnými tóny vánočního koření a dostatečnou hořkostí
říz: letos akorát
pěna: pevná a jemná
I letošní recepis mohu po testovací degustaci tohoto speciálu doporučit:
Nasypeme: 100% sladu vídeňského,
použijeme dvourmutový postup s chmelovarem 30-50-20% AHK ŽPČ pro 50 jednotek IBU. Letos jsem použil pro výpočet chmelení korekci podle Tinsetha a na konečné příjemně doznívajicí hořkosti to bylo znát. Do posledního chmelení ( délka varu 10´min) přidáme pro 30l piva 5ks badyánu, 3ks hřebíčku, 1ks skořice, 8g koriandru a 8g sušené kůry pomeranče, letos jsem přidal 150g medu. Zakvasíme spodními kvasnicemi, stočil jsem dle loňské zkušenosti po dvanácti dnech kvašení v teplotě 8-6°C již při 4,5 °P (loni 3.8°P) . Necháme ležet 6-8 týdnů. Nalahvujeme a i letos můžeme potěšit své blízké i vzdálené.
P.S.:
Dnes jsem otevřel zbylou lahvičku loňského vánočního speciálu viz https://www.tourdebier.cz/francek/mlcoun-francek-vanocni-special/ a byl jsem mile překvapen, jak se jeho profil změnil. A to k lepšímu!!! Pivo se vyčistilo, jako kdyby prošlo několikanásobnou filtrací. Pěna zjemnila i chuť zjemnila, říz se zvětšil, čemuž odpovídá i konečná stupňovitost při vypiti (1.8°P, při procentu zdánlivého prokvašení 79,3% a alkoholu 6.9% obj.). Takže letos půjde do archivu kousků více…..
Napsat komentář