Z KEGU do KEGU pod COdva

Stejně jako u přetáčení piva z ležáckého KEGU do lahví či 5l soudku plnící naražeč při plnění výčepního KEGu má několik funkcí :

  • umožňuje naplnit CO2 do cílového výčepního sudu
  • přivádí pivo z ležáckého sudu do výčepního sudu s možností uzavření
  • pomocí odvzdušňovacího šroubu snižuje přetlak v cílovém KEGu a odvádí z KEGu CO2

Použitý materiál je běžně dostupný v intalatérských prodejnách s mosaznýmí tvarovkami. Jednotlivé komponenty jsou vyobrazeny na následujících fotografiích.

p1100864

p1100865

p1100866

p1100874

 

p1100875

 

Sestava je sešroubována a utěsněna teflonovou páskou. Propojení se zásobníkem CO2 a s ležáckým sudem je provedeno PVC hadicí 8/1,5mm.

prepousteni

4 lidem se článek líbí.

 

Komentáře: 29

Přidat odpověď »

 
  • Profilový obrázek
    Honza Havlín

    Chci se zeptat, jestli se takto upravený naražeč dá použít na čepování piva s tím, že je při poklesu tlaku možné dopustit CO2 pootevřením kulového ventilu, nebo je pro tyto učely nutné použít redukční ventil (např. aby nedocházelo k „přefouknutí“)?
    Ptám se proto, že mám podle tvého návodu poskládaný naražeč s manometrem, na který mi stačí přidat hadičník + kulový ventil.
    (pokud by nebyl nutný redukční ventil, ušetřil bych tisícovku)

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Mirek Ondra

    prosím tě, kde jsi sehnal to šroubení 3/4 na 5/8. Já už nevím kam zavolat. Nikde jej nemají. Můj favorit Besta – nemá, instalatéři nemají, děs :o)Dík za info

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Z důvodu bezpečnosti redukční ventil nutný…

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Koupil jsem to jako šroubení radiátorové starý typ.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Petr

    Ahoj,
    chápu dobře, že z narážecí hlavy musím vyndat rentní spojku (co nepouští tlak ven z kegu, ale jen dovnitř)? Když chci sud naplnit, tak „napustím“ prvně tlak na sudu, který chci plnit (Keg2). A to na tlak obdobný v tlaku ze sudu, ze kterého chci plnit (Keg1). Po požadované hodnotě zastavím. Otevřu ovzdušňovaák pro uník CO. Poté otevřu přívod piva a plním.
    Jak poznáš, že je sud plný? V případě plnění z 20l do 20l je to jasný, ale když plním z většího. Teoreticky si myslím, že začne „chlochotat“ pivo kolem ovzdušnováku, tak jak když upouštíš přetlak v sudu zapomocí manometru.
    Omlouvám se za delší dotaz…

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Ano, z narážecí hlavy plněného sudu je třeba vyjmout retní ventil (zpětnou klapku). Tlak použij větší, než jsi měl ve zdrojovém sudu (menší pěnění). Tlak je stejný pro oba sudy, jsou propojeny. Ještě nejprve cílový sud CO2 propláchni, tj. napusť a poté vypusť. Jinak postup jak jsi popsal. Napřed jsem sudy vážil na váze při plnění, teď plním odhadem, když začne odcházet pěna, tak zavřu.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Kaspi

    Dobrý den, měl bych dotaz jak pivo do kegu vůbec dostanu. Pivo uvařím a nechám kvasit ve spilce, ale poté ho potřebuji stočit do kegu. Mohl byste mi poradit jak todle udělat, aby se jednak pivo nezkazilo a jednak bylo ze sudu dále možné točit či přetáčet? Jsem v tomto úplný laik tak přivítám jakékoliv informace. Chtěl bych stáčet do 30 L sudu. Dále bych měl dotaz jestli je možné z takto naplněného sudu hned točit po vyzrátí nebo je vhodné stočit napřed do jiného kegu, aby jsem eliminoval sedící kvasnice.

    Děkuji za informace Jan Kašpar

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Ze spilky do Kegu velmi jednoduše hadičkou, desinfikovanou. Sud uzavřeme a po uležení z něj můžeme čepovat. Pozor na přenášení, možnost rozvíření usazených kvasnic. Pokud ležíme svrchně kvašená piva, tak po cca 7 dnech ještě jednou přetočíme do druhého Kegu. Svrchníkvasnice nejsou obvykle tak kompaktní jako spodní.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Petr

    Ahoj,
    chtěl jsem se zeptat, jestli při přetlačení z „ležáckého“ KEGu do výčepní KEGu spolu s pivem nestočím i usazené kvasnice, případně jak tomu předejít. Pak by bylo asi přetlačení zbytečné.
    Díky za odpověď,
    Petr

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Při pomalém přetáčení kvasnice se nezvíří a pivo je čiré. Po deseti dnech jdou již obvykle dostatečně kompaktní. Po studeném chmelení je možné přetočit ještě jednou.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Milda

    Ahoj
    Pořídil jsem si hradíci ventil, podle zde uvedeného návodu. Ale mám problém.Při ležení mi přes něj vytéká pivo.
    KEG sud nemám nijak upravený.
    Už jsem ztratil 5 litrů drahoceného moku.
    S.O.S
    Předem děkuji za odpověď.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Poslal jsem email

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Láďa

    Zdravím!
    Prosím o radu jak vyndat z narážeče retní ventil?Dėkjji!

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Vyšroubovat průhledítko a retní ventil vyjmout….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Láďa

    Budu za blba,ale nevadí!Jak vyšroubuju průhledítko,chytil jsem ho opatrně sikovkama zvenčí ze stran…nejde!Při pohledu zevnitř vzduchového přívodu taky nic za co by to šlo nevidím….nerad bych si narážeč zničil!
    Jinak dík za skvělé stránky a ochotu poradit!
    Láďa

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Láďa

    Tak jsem za blba ale už se mi to povedlo:-)!Akorát namísto retního ventilu bude potřeba doladit těsnění?Pomohlo rozkreslené schéma narážeče,nešla mi povolit ta matice držící prúhledítko myslel jsem že je to nalisované nafest!!

     
     
     
  • Francek
    Francek

    To jsem rád, že se to povedlo…

     
     
     
  • Profilový obrázek
    lamancha

    Sakryš, vše zapojeno dle návodu…ale pivo ze sudu do sudu neteče…nateklo trochu do hadice a pak šlus…tlak tam je (na bombě) 3.5 baru, jako by to nechtělo jít do toho prázdného sudu. Tlak (CO2) tam dostanu – pak jsem jej vypustil .. ha není tam kulička která nepustí pivo naopak do sudu???

     
     
     
  • Profilový obrázek
    lamancha

    Byla tam 😀

     
     
     
  • Francek
    Francek

    A už teče, paráda….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    lamancha

    jj, tekla krásně – zejména, když ten sud byl natlakovaný jak s… 🙂 SímTě – sytíš to i v petkách? Viděl jsem nástavec, ale nějak nevím co bych s ním dál dělal … napustím dokvašené pivo, dám nastavec pustím „trochu“ CO – ale když ten závit odšroubuji – neuteče/nevypění to všechno zase ven?
    A samozřejmě díky za krásný návod – trochu jsem to upravil na rychlospojky – místo hadičníků a na bajonetu… zatím slouží – teda poprvé.
    Ještě jednou díky.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Já sytím pouze přirozeně se zbytkovým cukrem jenom v KEGu, a pak eventuálně přetáčím do lahví.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    lamancha

    Aha, díky. Taky jsem to tak dělal, ale zkouším to dokvasit ve fermentosauru do konce a pak sytit – ale nevím jak to bude „fungovat“…

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Já to vidím o jeden krok navíc. Fungovat to bude…..

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Jan

    Dobrý den,

    budu stáčet pivo ležák z otevřené spilky do kegu 30L na ležení, jak moc mám tento keg naplnit? asi ne na celých 30L ale asi na 25L +-? pak bych se chtěl zeptat jestli je nutné keg před stáčení – přepouštěním plnit CO2, stáčení bude přes naražeč hadičkou. Dál se zeptám na teplotu, pivo ve spilce postupně schlazuji na cca 4 – 5°C,jak mám rychle potom snižovat teplotu na těch 2 – 0°C

    děkuji za rychlou odpověď, budu už stáčet dnes odpoledne.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Můžeš 30l, bez Co2, já chladím hned na 2°C, objem 30l má setrvačnost, vzduch to v lednici ochladí postupně.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Jan

    Zdravím,

    jelikož jsem úplný nováček ve vaření piva a receptury čerpám z pc chtěl jsem požádat – poprosit o sestavení receptury na ležák 16°, který budu vařit infuzí, várnu používám el. brew monk kde se dá maximálně uvařit 45L mladiny. Barva výsledného piva by se mi líbila jantarového zbarvení. Kvasnice použiji z průmyslového pivovaru 1 – 2. Tohle pivečko bude po ležení čepováno na svatbě mého syna.

    děkuji Honza

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Nevím,zda jsem ten správný adept na sestavování receptů, ale něco ti doporučím. Na ležák speciál by byla určitě lepší dekokce,ale budiž.Doporučím ti recepty z Pivařky, pokud ji máš, tak to tam dohledáš, pokud ne, tak ti to přepošlu emailem. Ať se ti dīlo podaří, a svatba synátora jakbysmet.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    1. Maerzen z Babic
    2. Jantarové

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar