Domácí slad

Základní surovinou pro výrobu piva je slad. Je to položka, kterou jsem si předsevzal, že ji taktéž zkusím sám vyrobit. Po přečtení několika článků, jsem si vytvořil vlastní postup, neboť každý se trochu i trochu více lišil. Tento popis se týká výroby plzeňského sladu domácím humnovým způsobem.

Postup.

1. Množství sladovnického ječmene zvážit. Já jsem navážil 4 kg. Toto množství odpovídá kapacitě mého sušení.

SAM_7692SAM_7699                                                       váha vědra 275g

 

2. Obilí proprat pod tekoucí studenou až vlažnou vodou, aby se vymyly nečistoty.

SAM_7705

3. Na zrno napustit studenou až vlažnou vodu a tím zahájit máčení. Máčení provádět po dobu 8 mi hodin.

SAM_7709

4. Poté vodu sleji a následuje odpočinek 8 hodin. Kroky 3 a 4 se opakují 3 x, tj. po dobu 40 hodin.

SAM_7712

5. Po slití poslední vody se rozprostře zrno na „humno“ , do výšky cca 8-10cm. Ideální teplota je 10°C. Jako humno používám potravinářskou bednu, kterou položím na podlahu ve sklepě do tmy. Vyšší teploty nad 18°C již prý nejsou vhodné. Já  sladuji max. do 15°C. Zde bude zrno klíčit. Zrno 3 x denně převrstvíme, pozor na poškození klíčků. Pokud je povrch hromady příliš suchý lehce rosíme.SAM_7716

SAM_7718

SAM_7725

SAM_7721

6. Během klíčení sledujeme růst klíčků, střelky a teplotu. Střelka by pro výrobu plzeňského sladu měla dosahovat 3/4 délky zrna, kdy klíčení přerušíme. Při kontrole zrno podélně rozřízneme. To trvá celkem 4-5 dní. Teplota hromady vzrůstá o cca 2°C. Můžeme kontrolovat konzistenci škrobu v zrnu rozmáznutím na nehtu. Musí jít rozmáznout vláčně.

SAM_7746

SAM_7759

SAM_7765

7. Následuje sušení, kdy se zastaví proces klíčení a zamknou se enzymy, které při rmutování mění škrob na cukry. Suším v sušičce na ovoce, kam se vejde cca 1 kg. Zbylé 3 kg dávám na 4 plechy do elektrické trouby. Dvířka trouby musí být pootevřená pro odvod odpařené vlhkosti. Teplota musí být maximálně 50°C, abychom nepoškodili enzymy. V sušičce jsem při zkoušce naměřil až 70°C, tak jsem ji upravil tak, že jsem rozdělil napájení pro topné těleso a pro větrák na dvě samostatné větve. Větrák v sušičce pouštím přes 12V zdroj stále naplno, těleso reguluji vnější regulací na zmíněných 50°C. Sušení trvá přibližně 12-16hod. Zrno při skusu musí křupnout.

SAM_7767

SAM_7769

SAM_7770

SAM_7773

SAM_7774

SAM_7778

 

8. Po usušení zvýším teplotu v troubě na 80°C a hvozdím 2-2,5 hodiny, jak se píše pro výrobu plzeňského sladu.

9. Surový slad je nutno zbavit usušených klíčků, tzv. sladového květu a prachu. Já to provádím pomocí šlehacích metel ve vědru, množství sladu ve vědru doporučuji dát tolik, aby metly byly celé ponořeny a slad z vědra nevyhazovaly.

SAM_7782

10. Posledním krokem je oddělení prachu a sladového květu pomocí umělohmotného cedníku s oky cca 2×2 mm. Slad je nutno před použitím nechat alespoň  měsíc vyzrát.

SAM_7786

SAM_7793

SAM_7796

SAM_7797                                                     konečný produkt – DIY domácí slad

SAM_7801                                                        záznam o sladování

 

 

2 lidem se článek líbí.

Komentáře

4 komentáře: „Domácí slad“

  1. Franta avatar

    Franto,
    ty jseš opravdu hračička.

    Ahoj Franta

  2. Francek avatar
    Francek

    Pořád platí: Kdo si hraje nezlobí …. 🍺😀

  3. Pepa avatar
    Pepa

    Ahoj, pohrávám si s myšlenkou vlastního sladu, chmel teoreticky budu mít taky vlastní. V té první fázi máčení. pokud bych dal do lednice kterou řídím externím termostatem. Nastavím 10st. aby to drželo stálou teplotu. Bude vadit, že to bude uzavřené? Přístup vzduchu jen při výměně vody.

  4. Francek avatar
    Francek

    Proč do lednice, doporučuje se voda studená nebo vlažná. Teplota je důležitá na humně při klíčení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.