Po radostném dokončení této pomůcky, nastalo veliké očekávání od jeho použití. Deklarované vlastnosti jsem nanečisto odzkoušel, všechno fungovalo a dávalo naději, že bude fungovat i ve skutečném nasazení.
A iSpindel byl vhozen ne do jámy lvové, ale do budoucího 12° ležáku. A děly se věci, které se daly očekávat, ale i v různých pramenech se paušalizovaly. Jde o zobrazení hustoty.
Ležák byl zakvašen dostatečným množstvím správně rozkvašených kvasnic W34/70. Zvolil jsem trochu vyšší teplotu zakvašení, než obvykle používám, lehce pod 10°C. Dálkové odečty fungovaly naprosto bezchybně, iSpindel překvapivě spolupracoval s routerem na vzdálenost cca 6m, přes 3 zdi a vlastní kvasná nerezová nádoba byla umístěna v retro lednici Minsk s ocelovým pláštěm. Hodnota z iSpindelu cca odpovídala stupňovitosti mladiny. Druhý den, kdy se mi zdálo podle dálkového odečtu, že se kvasný proces rozběhl překvapivě rychle, jsem provedl fyzickou inspekci a zjistil, že opravdu začíná zaprašováním a tím se iSpindel dostává do zajetí pěny i vynesených kalů. Kontrolně jsem udělal odečet refraktometrem, pěnu odhrnul, hodnota hustoty stoupla. A jak je vidět na přiloženém grafu o průběhu celého kvašení se tato situace každý den při měření hustoty opakovala. Při spodním kvašení se vytváří pěna hustá až kompaktní a iSpindel do ní skoro zaroste a je stále více nadnášen, čímž zobrazovaná hodnota hustoty klesá a nedává ani přibližnou informaci o průběhu kvašení. Stáčel jsem při 4,3°P.
Při měření teploty se naopak ukázal v dobrém světle a je to bohužel jediný bonus, pro jeho další využití. U svrchně kvašených piv, která kvasí pod kvasnou zátkou, kde se nevytváří tak intenzivní pěna, možná i k použití bude.
Napsat komentář