Nejjednodušší výpočet sypání

Při výpočtu sypání můžeme naleznout a použít mnoho doporučovaných vzorců i vzorečků, PC programů i mobilních appek… Ale pro první rámcový nástřel je možno s úspěchem použít  tento jednoduchý vzoreček. V jednoduchosti je jeho krása.

Nejsem jeho autorem, poprvé jsem ho zaznamenal ve skriptech pro Kurz výroby českého piva od Ing. Jana Šuráně  a Ing. Oldřicha Kozy.

Vychází ze základního vztahu

                  S = V * 0,96 * P * h / Ex – rLV

S         –          hmotnost sladu (kg)

V        –           objem horké mladiny po chmelovaru (l)

0,96   –           konstanta pro přepočet na studenou mladinu

P        –           původní stupňovitost mladiny (°P)

h        –           hustota

Ex      –           extraktivnost sladu (%)

rLV    –           rozdíl extraktivnosti laboratoře oproti varně

Při zjednodušení vzorce v čitateli  a to vynecháním dvou hodnot blížící se jedné (0,96 a hustoty, která  se číselně projevuje na místě setin např. pro dvanáctku je hodnota 1,048) a při průměrné extraktivnosti sladu 78% a celkové účinnosti varny, která je v domácích podmínkách ve většině případů vyšší než 60%, jmenovatel nahradíme touto hodnotou.

Po této úpravě dostaneme jednoduchý vzoreček

S = V * P  / 60

S – hmotnost sladu (kg)

V – objem horké mladiny po chmelovaru (l)

P – původní stupňovitost mladiny (°P)

Na závěr příklad : Chceme-li uvařit 30l mladiny 12°P, budeme potřebovat 6kg sladu….  

30 * 12 / 60 = 6

Po několika várkách a zjištění účinnosti varny, vzoreček funguje pro  domácího sládka s dostatečnou přesností.

Buďte první, komu se toto líbí.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.