Při výpočtu sypání můžeme naleznout a použít mnoho doporučovaných vzorců i vzorečků, PC programů i mobilních appek… Ale pro první rámcový nástřel je možno s úspěchem použít tento jednoduchý vzoreček. V jednoduchosti je jeho krása.
Nejsem jeho autorem, poprvé jsem ho zaznamenal ve skriptech pro Kurz výroby českého piva od Ing. Jana Šuráně a Ing. Oldřicha Kozy.
Vychází ze základního vztahu
S = V * 0,96 * P * h / Ex – rLV
S – hmotnost sladu (kg)
V – objem horké mladiny po chmelovaru (l)
0,96 – konstanta pro přepočet na studenou mladinu
P – původní stupňovitost mladiny (°P)
h – hustota
Ex – extraktivnost sladu (%)
rLV – rozdíl extraktivnosti laboratoře oproti varně
Při zjednodušení vzorce v čitateli a to vynecháním dvou hodnot blížící se jedné (0,96 a hustoty, která se číselně projevuje na místě setin např. pro dvanáctku je hodnota 1,048) a při průměrné extraktivnosti sladu 78% a celkové účinnosti varny, která je v domácích podmínkách ve většině případů vyšší než 60%, jmenovatel nahradíme touto hodnotou.
Po této úpravě dostaneme jednoduchý vzoreček
S = V * P / 60
S – hmotnost sladu (kg)
V – objem horké mladiny po chmelovaru (l)
P – původní stupňovitost mladiny (°P)
Na závěr příklad : Chceme-li uvařit 30l mladiny 12°P, budeme potřebovat 6kg sladu….
30 * 12 / 60 = 6
Po několika várkách a zjištění účinnosti varny, vzoreček funguje pro domácího sládka s dostatečnou přesností.
Napsat komentář