Již staří Čechové… Na níže uvedeném obrázku můžeme jasně dokumentvat, že princip stáčení a fyzika funguje bez ohledu na čas, estetiku ev. materiál provedených nástrojů. A stáčet i čepovat jsme mohli od Koldovského již od 20ti zlatek.
Čas trochu pokročil a stáčet do protitlaku vzduchu jistě lze, ale víme, že stabilita piva silně utrpí oxidačními procesy. Proto jsem se pokusil zhotovit „něco“ na stáčení do domácích podmínek, ale s profi výsledkem. Pro inspiraci jsem prohlédl několik webů, hlavně na německých stránkách. Ale i americké weby něco nabídly, přístup k problému byl více tvůrčí, ale méně profesionální. Základem celého zařízení je plnící hlava. Já ji zatím jako prototyp nechal udělat z hliníkové slitiny.
Hlava plní několik funkcí :
- umožňuje naplnit CO2 do pivní láhve (ev.soudku 5l) pod tlakem – menším otvorem
- přivádí pivo z ležáckého sudu do lahve – větším otvorem se vsunutou hadičkou
- pomocí odvzdušňovacího šroubu snižuje přetlak v lahvi a odvádí z lahve CO2
Hlavu doplňují 2x mosazná vsuvka 1/4´´, 2x kulový ventil 1/4´´a 2x pivní spojka JG 1/4´´/9,5mm.
Vše je sešroubováno a utěsněno instalatérskou teflonovou páskou.
Dosedací část k lahvi je těsněna O kroužkem a plochým těsněním. Těsním nadvakrát z důvodu větší pružnosti při dosedání na skleněné hrdlo lahve. Propojení na redukční ventil lahve s CO2 i pivní vedení na naražeč ze sudu je provedeno PE hadicemi o průměru 9,5mm. Pro rozbočení CO2, používám JG T kus. Jako stojan je použit U plech s navařenou plochou tyčí pro truhlářskou svěrku.
Při plnění je optimální mít teplotu piva blížící se nule, chladné lahve a tlak v sudu nepatrně vyšší než tlak při ležení (neunikají do plnící trubky bublinky co2 a nezpůsobují ani mírné pěnění).
Postup při plnění:
- Uzavřeme oba kulové kohouty na plnící hlavě
- Propojíme pivní cestu i cesty CO2
- Nastavíme správný plnící tlak ( např. ležení je 0,9 bar, nastavíme tlak na regulátoru na 1bar)
- Vložíme pod hlavu láhev a mírně svěrkou dotáhneme
- Otevřeme kulový ventil s co2 a počkáme až se lahev naplní – poznáme to sluchem – a ventil uzavřeme
- Povolíme svěrku a necháme uniknout směs CO2 se vzduchem
- Znovu naplníme lahev CO2 , ventil CO2 uzavřeme
- Otevřeme ventil pivní cesty
- Otáčením odvzdušnovacíh šroubu umožníme unikat s mírným poklesem tlaku CO2, a tím postupně nechat natékat pivo bez pěny
- Po naplnění lahve odvzdušňovací ventil uzavřeme
- Uzavřeme ventil pivní cesty
- Povolíme svěrku, vyjmeme láhev a co nejdříve láhev uzavřeme korunkou nebo keramickým uzávěrem, aby nedošlo k uvolňování CO2 a tím pěnění piva
- Postup opakujeme
P. S. Po zkušenostech doporučuji zvýšit tlak na dvojnásobek tlaku ležáckého.
Napsat komentář