Hopus

 

 

Vždy po obdržení nějakého zajímavého cizokrajného pivka mě kromě degustace také zajímá, kde i kdo toto pivko uvařil.

Když se u mě objevila láhev s pivem označená jako HOPUS, ihned ve mě vyvolala silná chmelová očekávání směřující k spíše k americkým ALE. Ale dopadlo to tak?

 

Tento mok vaří:

Brasserie LEFEBVRE s.a., http://www.brasserielefebvre.be/en/page/3/home
Chemin du Croly, 54
B-1430 Quenast
Belgium
Phone : +32 (0)67-67 07 66
Fax : +32 (0)67-67 02 38
Email : info@brasserielefebvre.be

 

Je  to nezávislý rodinný pivovar založený  roku 1876. Pátá a šestá generace  sládků udržuje při životě pivovarnické dědictví po předcích. Technologie je neustále  upravována, ale s cílem, aby byla v souladu  s  tradiční výrobou.

Pivovar Lefèbvre je přítomen na belgických i zahraničních trzích. Nabízí bohatý sortiment výrobků.

Piva speciální:

13_sans-titre-3 1_barbarbld-bouteille-et-verre-pt  4_barbarbrn-bouteille-et-verre-pt

 

 

Piva opatská:

11_webflotriplebout33  12_webflomeliorbout33  61_floreffeblonde33

 

Piva ovocná:

15_newton019_webensemblekriek8_webframboisesensemble

 

Piva lehká i saison:

3_webblancheensemble_0  63_mannekenpils-01a  16_websaisonensemble

 

 

HOPUS je pivo speciální s obsahem alkoholu 8,3 %  obj.  Jak píše pivovar na svých www –  chuť pivu předurčuje hlavně práce sládka  (jako ve všech pivovarech – to píši já).  A pokračují: Po dvou letech výzkumu bylo pět odrůd chmele z nejlepších oblastí vybráno na základě jejich vlastností a harmonického splynutí.

sam_1232-2

 

Otevírání láhve je ruční, patentním uzávěrem. Má stimulovat chuťové pohárky milovníků velkých piv. Krásná bílá, krémová čepice se objeví nad hlubokým odstínem vlastního piva. Pivovarské kvasnice přilnou ke dnu láhve a jsou vnímány ve formě drobných částic. Je samozřejmé, že milovníci piva ocení přítomnost droždí. Vůně chmele a vysoké fermentace může být  rozpoznána okamžitě.

To nenechává nikoho na pochybách, že se jedná o typicky silné a hořké pivo. Tento dojem je ještě silnější díky své silné karbonizaci, která  propuká  po otevření svou plnou silou. (Potvrzuji) První malý doušek okamžitě dává možnost vnímat pocit hořkosti v čele s intenzivní chutí chmele. Ovocné vysoké fermentační vůně jsou v ústech se sladem v dokonalé rovnováze.

Degustátor je tímto způsobem připraven  pro finální vjem – hořkou  chuť. Stačí jen říci, že  je opojný, aniž by byl  znepokojující. Je silný, aniž by byl ohromující. Je elegantní, aniž by byl bujný. Stručně řečeno, ideální příprava na další doušek. Tolik pivovar.

 

 

Já budu stručnější:

Podle mne nijak silně ani výrazně aromaticky chmelené pivo,  oproti mnoho slibujícímu  názvu, překarbonizované CO2,  silně pěnivé,  lepší láhev a etiketa než obsah… Jako belgičan byl  pro mne trochu zklamáním.

Určitě má pivovar v portfoliu zajímavější a chutnější piva.

O čem svědčí i  protichůdná hodnocení, např.  z Rate beer, Pivníci,  Advocate apod.

 

Evropskou bronzovou hvězdu ale dostalo……..

13_belgianstylealestrong

 

 

Buďte první, komu se toto líbí.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.