Zrození plantážníka…

Konečně jsem  prakticky vyzkoušel s pozitivním výsledkem rozmnožování, možno říci skoro propagaci, kvasničných buněk po tříměsíčním skladování na agarové mladině. Na obr. je vidět, kolik buněk jsem z desky odřízl, laicky možno  říci,  nic moc.  Název kmene je trochu zkomolen, ale buňkám to při množení nevadilo.

zaciname-z-nekolika-bunek-na-agaru

Nejprve jsem si připravil 1 litr 10°P sterilní mladiny, zkusil jsem koncentrát VUPS tmavý, i když někteří autoři před mladinou z koncentrátu varovali. Mladinu jsem si již na začátku rozdělil do tří nádobek, tak,  jak by měla propagace postupovat.

priprava-stravy-pro-kvasinky

Po vychlazení na pokojovou teplotu cca 20°C jsem vložil malou část agaru s malou kolonií buněk do nejmenší lahvičky. Protřepal z důvodu okysličení  a čekal. Následující den se nic neděje co by okem pouhým viděti bylo, proto jsem jen občas protřepal a opět čekal. Druhý den se mi zdá, že by snad bublinka CO2? S nadějí jsem přelil mladé pivo s jemnou sedlinou  do džemovky.

vypada-to-ze-se-nic-nedeje

 

A tady již za 24 hodin bylo vidět, „že se něco děje“. CO2 nahoře, kvasnice dole byť, zatím ještě málo.

tady-se-jiz-neco-deje

 

Po dalších 24 hod. to již bylo velice nadějné a bylo možno postoupit v propagaci dál….

tesne-pred-prelitim

 

Po částečném slití přebytečného piva jsem již kvanice přelil do Erlmayerovo baňky o objemu 1l s množstvím mladiny 800ml. Zde již nebyl problém se sledováním  kvasného rozmnožovacího procesu. Po 48 hod. bylo na dně cca 70ml kvasnic pro vykvašení 30l Weizenbier.

a-muzeme-zakvasovat-varku

 

A posledním obrázkem dokumentuji, jak si kvasnice pochutnávali na 12°P pšeničné mladině  a já mohu s hrdostí  konstatovat, že jsem se opravdu stal kvasnicovým plantážníkem.

 

varka-krasne-druhy-den-kvasi

9 lidem se článek líbí.

 

Klíčová slova:

Komentáře: 20

Přidat odpověď »

 
  • Profilový obrázek
    Honza Urban

    Svrchní kvasinky prý nedegenerují, spíš by mě zajímalo, jak by dopadla tahle propagace se spodními kvasinkami a jestli by šla opakovat.

     
     
     
  • admin
    admin

    Určitě by šla i se spodními. Je nutno ukládat mladé kvasinky z výtrusů….Myslím, byť to nevím, že svrchní degenerují taktéž.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Tomáš

    Zajímaly by mě kultivační podmínky na agaru. Teplota/vlhkost a hlavně zabránění kontaminaci.

     
     
     
  • Francek
    Francek
     
  • Profilový obrázek
    Tomáš

    Výbornej odkaz, moc děkuji. Jenom jsem v něm nenašel jednu věc, a to sice v jaké teplotě nechat naočkovaný agar s kvasinkami. Díky

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Někdo doporučuje pokojovou teplotu, někdo teploty v chladničce, hlavně nesmí zmrznout….Já mám Petriho misky v chladničce a kmen 3068 po půl roce byl naprosto v pohodě.

     
     
     
  • Ahoj – studuji Tvůj systém uschování kvasnic a mám jeden dotaz. V popisu uvádíš objemy sklenic s fyziologickým roztokem 100 – 205 ml.
    Můj dotaz tedx zní, jak je při tomto způsobu nutno přesně dávkovat množství kvasnic do sklenice. Předpokládám, že by měly být nějaké tolerance. Možná, že je to někde popsáno, ale zatím jsem to nenašel a tak díky za odpověď.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Dávám při 100ml – 5ml, při 200ml lahvičce 10ml….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Satanda

    já dával do 250ml fýzáku úplně plnou 20tku stříkačku (cca 25 ml) vyčištěných , jednak mi krásně rozměrově 250-ti ml NaCl pásnou do šuplíku v lednici a druhak jsem chtěl aby mi ty Californie na nějakou chvilku vystačily tak na propagaci taham cca 3ml do 5-ky a stačí a funguje to snad by šlo i víc a odtahovat jen 1 ml, nebo má někdo jinou zkušenost ? Mám málo místa v lednici a velký ambice pivko a uzení ;oD
    dej bůh štěstí.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Na propagaci asi moc neušetříš, z 250ml po 5ml uděláš 50 várek :-), já ještě žádnou 100ml sklenici nespotřeboval……………I jeden ml by stačil, záleží kolik jich namnožíš do várky.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    satanda

    jasně, jen jsem tim chtěl říct, že až tak nezáleží na tom kolik jich tam kdo „nacpe“
    s 1 ml by to samozřejmě určitě taky šlo jen by se muselo jako z agaru jet třeba na 4x (10-30-100-800ml) jen mam pocit že tam hrozí o něco větší možnost kontaminace, ale možná se s tim nervuju úplně zbytečně ?

    Vím že 50 várek je dost, ale k čistým Californiím se asi hned tak znova nedostanu a pokud to bude opravdu uchování v řádu X let…… budu rád že i po padesáti várkách bude ještě na další (zatím spí zhruba rok a pokaždý se vzbudí jak Růženka do krásna) 😀

    Ještě bych rád podotknul že mi naposledy pani kvůli nedostatku místa v mrazáku vyhodila zamražený litr mladiny a ani gram dextrozy tak jsem zkoušel cukr a tudy pro mně cesta nevede, trvá to děsně dlouho… holt pomalý cukry jsou pomalý cukry a na propagaci to nejsou ty pravý 🙂 teď jsem potkal v Tescu ve výprodeji koncentrát Coopers Irish Stout za 150,- tak snad budu mít na nějakej čas vystaráno a jako bonus další kvasinky k uskladnění….

    Máš v tomhle zkušenost se sušenou maltózou ?

    Díky a Dej Bůh Štěstí….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    satanda

    a ještě jeden dotaz bych měl ohledně překrývání alobalem, protože sám používam buničitou vatu lehce prostříklou desprejem, ale paní pořád blafe že to pak v kuchyni smrdí jak u doktora, ten alobal opaluješ ? nebo je pod ním ještě něco co nevidim ?

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Alobal opatrně odvinu, odtrhnu a přes hrdlo volně přebalím, toť vše.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Já si vždycky při vaření zavařím cca 2l sladinových patoků cca 4-6% ních, a rozmnožuji s nimi a někdy přidávám maltozu. I glukozu jsem přidával na doslazení na 10%ní roztok. Ten koncentrát samozřejmě fungovat, ale bude se s ním v malých dávkách špatně manipulovat (jako s medem)

     
     
     
  • Profilový obrázek
    filip

    ahoj.. zkoušel jsem pokusnou prvni varku…
    po 2 dnech bylo tak 0,3cm na dne maly presnidavky, kdyz jsem to pak prelil do 0,4L do 500ml po okurkach tak se mi to namnozilo na cca 20ml.. ale tak 50% kvasinek na dně byla ČERNÝCH … málo jsem provzdušnoval ? třepal jsem tak 3 krát denně.. používám plastové víčko (kvuli dezinfekci) a pri trepání samo něco uteče..

    dik

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Standartně víckrát neprovzdušňuji, černé jsem nikdy neměl, snad nějaká infekce? Zkus to znova…

     
     
     
  • Profilový obrázek
    mirek ondra

    prosím tě, jak se dělá ten šikmý agar na kvasnice? Ještě dotaz: fyziologický roztok – jde někde koupit oficiálně? Zatím jsem jen našel že je veden jako léčivo a tedy ofiko neprodejný..

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Celý popis je tady: http://netbeer.org/content/view/17/lang,de , to není na jednu větu. Obejdi víc lékáren, někde ti ji prodají….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Marek

    Fyziologický roztok je směs sterilní vody a chloridu sodného, tedy kuchyňské soli. Dá se takový roztok udělat doma?

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Dá se udělat, kuchyňská sůl není čisty chlorid, je tam třeba i jód, takže je třeba v lékárnické čistotě. Jednodušší je nákup.

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar