Konečně jsem prakticky vyzkoušel s pozitivním výsledkem rozmnožování, možno říci skoro propagaci, kvasničných buněk po tříměsíčním skladování na agarové mladině. Na obr. je vidět, kolik buněk jsem z desky odřízl, laicky možno říci, nic moc. Název kmene je trochu zkomolen, ale buňkám to při množení nevadilo.
Nejprve jsem si připravil 1 litr 10°P sterilní mladiny, zkusil jsem koncentrát VUPS tmavý, i když někteří autoři před mladinou z koncentrátu varovali. Mladinu jsem si již na začátku rozdělil do tří nádobek, tak, jak by měla propagace postupovat.
Po vychlazení na pokojovou teplotu cca 20°C jsem vložil malou část agaru s malou kolonií buněk do nejmenší lahvičky. Protřepal z důvodu okysličení a čekal. Následující den se nic neděje co by okem pouhým viděti bylo, proto jsem jen občas protřepal a opět čekal. Druhý den se mi zdá, že by snad bublinka CO2? S nadějí jsem přelil mladé pivo s jemnou sedlinou do džemovky.
A tady již za 24 hodin bylo vidět, „že se něco děje“. CO2 nahoře, kvasnice dole byť, zatím ještě málo.
Po dalších 24 hod. to již bylo velice nadějné a bylo možno postoupit v propagaci dál….
Po částečném slití přebytečného piva jsem již kvanice přelil do Erlmayerovo baňky o objemu 1l s množstvím mladiny 800ml. Zde již nebyl problém se sledováním kvasného rozmnožovacího procesu. Po 48 hod. bylo na dně cca 70ml kvasnic pro vykvašení 30l Weizenbier.
A posledním obrázkem dokumentuji, jak si kvasnice pochutnávali na 12°P pšeničné mladině a já mohu s hrdostí konstatovat, že jsem se opravdu stal kvasnicovým plantážníkem.
Napsat komentář