Kvasnice Muntons „Premium GOLD“
Nedávno jsem se narychlo rozhodl, že se mi chce „piva vařiti“, ale limitujícím nedostatkem byla příprava, spíš nepříprava, potřebných kvasnic z kvasinek z mé solné banky. V plánu jsem měl „English pale ale“. A tu přišlo vnuknutí, že stále v chladu potravinové ledničky držím již skorozapomenuté suché Muntons „Goldky“.
Po okamžité kontrole mi spadla nálada takřka k nule, neboť na sáčku značně zachovalém, byl uveden „Best before end“ únor roku 2008. Tedy více jak čtyři roky navíc.
Ale protože var jsem měl chuť započít až následující den, jal jsem se dané kvasnice zkusit obživnout. Zvolil jsem metodu už osvědčenou, dát jim krmi z patoků mých předchozích varů. Do 5l PET lahve jsem nalil cca 1,5 litru 5%ních patoků 20°C teplých. Poté nasypal obsah sáčku a řádně několikrát provzdušnil oproti doporučení protřepáním.
Kvasinkám se to asi zalíbilo, protože se začaly po pár hodinách probouzet k životu. Druhý den jsem proto mohl var v klidu započít.
Před zakvašením mladiny, vypadaly velice vitálně.
APA s 15,2°Bx tyto kvasnice prokvasily za 2 dny na 4,5°P. Sedimentace výborná.
Závěr:
Kvasnice v suchém stavu uložené v chladu nejsou určitě tak náchylné na překročení data doporučené spotřeby, jako tekutí sourozenci a vždy se je vyplatí zkusit zresuscitovat formou starteru, aby byla jistota, že jsou skutečně naživu.
Komentáře
Zatím bez komentáře.