Ležáček Malý Pívo pro Huga…Jednohrncový

Datum narození vnoučka, prý Huga, se blížil, tak jsem v neděli 9. 9. 2012 uvařil na jeho přivítání „Hugův 13°P světlý  ležáček“. Poprvé jsem použil metodu KMV (Kochmaischeverfahren), která spočívá v rozdělení vystírky na dvě části, kdy první část tvoří od 50 do 70%  celkového sypání v  cca 50% vystírací studené vody. Následuje rmutovací schema, které proběhne všechny důležité teploty až k varu. Poté přidáme do kotle druhou část studené vystírací vody, teplota v kotli klesne na cca 57- 60°C  a vložíme druhou část sypání. Poté opět přes zcukřovací teploty dojedeme až k teplotě odrmutovací a scedíme. Blíže toto schema vysvětluje: http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/pdf/Earlsches_Maischverfahren.pdf a s výpočtem: http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/EKMV_03.xls Výhody použití tzv. jednoho hrnce jsou nesporné, není žádné čerpání, ani přelévání horkých rmutů, při zachování vlastností piva, jako při dekokčním vaření.

Viz varní list:

hugo_0

Jak se tlakoval a zrál:

hugo_lezeni

 

Zakvasil jsem pomocí 125ml originálních budvarských kvasnic. Zchlazeno na 15°C studniční vodou poté 9°C lednice …  Kvašení probíhalo přesně týden.  Stočil jsem při cca 4% a jak vidno z horního grafu trochu brzo.

Po čtrnácti dnech jsem tlak mnohokrát odpouštěl – vždy na nulu, abych se dostal na tlak optimální.

odpousteni_tlaku

 

Dne 27.10.2012 jsme se konečně dočkali a vnouček Hugo byl na světě.

Večerní zapíjení na Hugovo nejen zdraví potvrdilo, že jednohrncová metoda je skutečně životaschopná. Pivo bylo se smetanovou pěnou, vyšší příjemnou hořkostí, dobrým řízem a libou jemnou vůní.

5 lidem se článek líbí.

Komentáře

7 komentářů: „Ležáček Malý Pívo pro Huga…Jednohrncový“

  1. martin avatar

    Pro mě zatím nejlepší pivo z produkce Francka! 😉

  2. Francek avatar
    Francek

    Bylo vařeno s láskou….

  3. lsedlak avatar
    lsedlak

    Dobrý deň,

    mláto sa po scedení nevysladzuje ?

    Zdravím.

  4. Francek avatar
    Francek

    Zdravím,
    po scezení přece není co vyslazovat. Maximálně ještě to mláto na patoky…..

  5. lsedlak avatar
    lsedlak

    Zdravím,

    mal som samozrejme na mysli pridávanie horúcej vody pri scedzovaní tak aby som dosiahol celkový objem sladiny cca 28 l pri 13,3°

  6. Francek avatar
    Francek

    Přibližně stejné množství vyslazovací vody o teplotě cca 78°C jako bylo použito na vystírání. Např. vystírání do 28 l, na vyslazování použiji cca 27 l. Množství vystírací vody u světlých piv cca 1kg sladu na 4l vody, u tmavých 1kg sladu na 3l vody.

  7. lsedlak avatar
    lsedlak

    Ďakujem za informáciu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.