Ležák „60ka“
Ležák 60, narozeninový, speciálně z pěti druhů sladů vyrobený, kvasinkami z Bernarda vykvašený, EPM 12,8° P. Plněno: 4. 1. 2011. Obsah alkoholu: 5,9% obj.
I když ve skutečnosti je to „šedesátčtyřka“. Proč? protože se mi podařilo celý varný proces zefektivnit a udržet na vyšším procentu účinnosti, než jsem při výpočtu uvažoval. Na šedesát jsem se chtěl dostat použitím pěti druhů sladů a vařením na EPM 12°P. A 12×5=60. A 12,8×5=64!!! Ale tím není horší.
Použité kvasinky z Bernarda mi potvrdily, že je lze použít bez obav k dosažení velice pitelného a lahodného pivního moku. Jedna drobná poznámka k jejich použití – nemají takovou soudržnost po ležení jako kvasinky přímo z pivováru. Proto se pivo typově ve výsledku blíží Franckému kellerbier, jest mírně zakalené.
Dotazy při narozeninové degustaci: kdy bude zase příště? Odpověď zase za rok….
Klíčová slova: františkův pivovar, ležák francek, pivo
Komentáře
Zatím bez komentáře.