Ležák „60ka“

23-lezak_francek_narozeninovy_special

Ležák 60, narozeninový, speciálně z pěti druhů sladů vyrobený, kvasinkami z Bernarda vykvašený, EPM 12,8° P.  Plněno: 4. 1. 2011.  Obsah alkoholu: 5,9% obj.

I když ve skutečnosti je to „šedesátčtyřka“. Proč? protože se mi podařilo celý varný proces zefektivnit a udržet na vyšším procentu účinnosti, než jsem při výpočtu uvažoval. Na šedesát jsem se chtěl dostat použitím pěti druhů sladů a vařením na EPM 12°P. A 12×5=60. A 12,8×5=64!!!  Ale tím není horší.

Použité kvasinky z Bernarda mi potvrdily, že je lze použít  bez obav k dosažení velice pitelného a lahodného pivního moku. Jedna drobná poznámka k jejich použití – nemají takovou soudržnost po ležení jako kvasinky přímo z pivováru. Proto se pivo  typově ve výsledku blíží Franckému kellerbier, jest mírně zakalené.

Dotazy při narozeninové degustaci: kdy bude zase příště? Odpověď zase za rok….

Buďte první, komu se toto líbí.

 

Klíčová slova: , ,

Komentáře

Zatím bez komentáře.

  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar