Manometr na narážečce
Při ležení ev. před čepováním je dobré znát velikost tlaku v sudu. Pro pouhé zjištění velikosti tlaku by stačilo zredukovat pivní výstup z naražečky na velikost závitu manometru. Pokud chceme tlak v sudu regulovat, je nutná úprava s odvzdušňovacím ventilem. Potřebujeme:
1. naražečku
2. manometr
3. T kus 3/8´´
4. vsuvku 3/8´´ na 1/4´´
5. šroubení 5/8´´ na 3/8´´
6. těsnění místo retních zpětných klapek
7. odvzdušňovací ventil 3/8´´
8. zátku na 5/8´´ pivní výstup (1,-CZK)
9. teflonovou těsnící pásku
Všechno sešroubujeme podle obrázku.
Před ostrým použitím doporučuji nejprve ověřit těsnost pouze s plynem, mohli bychom přijít o pivo i CO2.
Klíčová slova: vývoj
Ahoj Franto.
Ty jseš prostě hroznej. Pořád nějaký zlepšení. Nechtěl bys ty zlepšení vyrábět rovnou 2x, abych nemusel nic vymýšlet ???
Jinak perfekt.
Já se tady mořím s blbinkami na téma teplota v lednici a ty . ..
Jinak opravdu moc a moc perfekt.
. Tak ahoj a pokračuj ve zlepšovácích, jseš jediný, který to uveřejňuje a dává k dispozici dalším. Díky za všechny, kteří to čtou.
Franta OK1DDA
Ahoj Franto.
Díky moc za návod – podle něj jsem si byl součástky a manometr schopen poshánět a poskládat a to jsem opravdový technický antitalent.
Měření tlaku po zaizolování bez problémů funguje, upouštění též, i když jsem si nebyl jist, zda zakoupený ventil bude dostatečný – zatím se zdá, že je.
Chci tě však ještě požádat o radu, nikde jsem nenašel informaci o tom, na jaké úrovni by měl tlak v KEGu být – stáčím při zbytkovém cukru mezi 4,5 – 4,8 a mám lehké obavy z přesycení/přetlakování.
Mohl bys mi, prosím, poslat nějaký odkaz či tabulku s tlakem při dané teplotě?
Díky, Honza.
Tabulky poslány SZ…
koukam tady na tenhle skvely doma vytvoreny CO2 meric v KEG sudu a rad bych si ho tez zhotovil. Mam v zameru brzy dosycovat CO2 svuj Cider v keg sudech a tak bych se vzdy rad ujistil, jestli je spravny tlak v kegu. Mam trosku jiny narazec a na tomhle vidim nejakou retni zpetnou klapku. To asi nemaji vsechny narazece, ze? K cemu vlastne je? Nemam s tim zatim vubec zadne zkusenosti. Je ten ovzdusnovaci ventil kvuli vypousteni prebytecneho CO2 v kegu? Nevite taky nekdo, jak je to s tlakem pred narazenim? Mel by se veskery tlak z kegu vypustit, aby to pak moc nepenilo? A jakpak se to dela? Moc se omlouvam za tolik dotazu, snad tu moc neotravuji. Preji krasny den vsem!!
Retní ventil je zpětný ventil, mívají ho tařka všechny narážeče. Ano, odvzduš. ventil je pro odpuštění nadměrného tlaku. Před naražením se tlak nevypouští, ale udržuje po celou dobu čepování na hodnotě, která odpovídá požadovanému nasycení nápoje, jeho teplotě a délce vedení k výčepnímu ventilu (kohoutu).
diky za rychlou reakci! aha, a neni to u vetsina naraceu zadelane vevnitr pro CO2 vstup jako tady u tohoto narazece? http://www.zbozi.cz/vyrobek/narazec-bajonet/ Mam ten umely ventil proste znicit aby mi slo CO2 nazpet? Nejde vyndat ani to cely odsroubovat, takze to asi jen proderavim? Pardon, ze se jeste tak ptam. Takze kdyz mam priblizne 2,5 bar tlaku/nasyceni, tak bych ho mel udrzovat proste a jednoduse 2,5 baru coelou dobu a nezabivat se nejakym upoustenim tlaku na treba 0,3baru. Jen jsem zmateny z ameryckych videi, kde vetsinou umele dosycuji piva a nedozravaji v keg sudech. dik moc!!
Je v průhledítku a po rozšroubování stačí ventil otočit.2,5 bar nasycení je pro ležák při teplotě 25°C, to by asi pít nešel….Ale po celou dobu čepování by se měl držet stály tlak regulátorem , který je na bombě s tlačným CO2.
Ahoj Franto,
udělal jsem si stejného pomocníka, nicméně chci ho ještě vylepšit.
Nelíbí se mi, že pivo má možnost se dostat do naražeče a popřípadě se infikovat. Chci si vyrobit osu naražeče z plného materiálu zkráceného o přední část, která otvírá pivní ventil. Předpokládám, že tímto umožním, aby zůstal zavřený přívod piva do naražeče a otevřený přívod CO2 do naražeče.
Co na to říkáte?
David
Úpravou se jehla určitě neotevře, ale jestli to stojí za tu námahu, při nasazování naražeče pokud se dobře vysanituje, tak riziko infekce je minimální, mě z tohoto důvodu ještě žádné pivo nezhavarovalo. Při přetáčení do dalšího KEGU nebo do lahví se taktéž první pivo odtočí na okamžitou degustaci 🙂
ta zátka 5/8″ je klasická rychlospojka na čepování bez ničeho? Neteče tudy, po naražení ke zkoušce tlaku, pivo?
Neteče pokud se vloží dovnitř zátky jedna koruna česká s těsněním – viz obrázek = 1CZK.
Ještě jeden dotaz. Ta vsuvka je na obou stranách se vnějším závitem? Nebo je ten 1/4 vnitřní? Pokud ne, tak se z manometru dá ten závit 1/4 odšroubovat, aby tam mohli být po obou stranách vnější?
Je to spíš redukční vsuvka. Ta 1/4 je opravdu vnitřní….
Mnohokrát děkuji za zodpovězení všech otázek. Jen bych ještě poprosil o zaslání tabulek tlaku v závislosti na teplotě a druhu piva. Děkuji.
tlak v závislosti na teplotě a druhu piva: http://www.wirbrauen.ch/download/CO2_Saettigungstabelle.xls
Ještě se chci zeptat, tuhle sestavu máš na sudu naraženou po celou dobu ležení? Nebo to tam dáváš jen občas pro kontrolu? Či jen před čepováním?
Díky
Mám to tam hlavně první týden a když sestavu nepotřebuji, tak i déle, do té doby než se ustálí tlak a není třeba odpouštět. Teď ale nasazuji hradící aut. ventil (odpouštěcí).
Zdravim. Na mem narazeci neni to pruhledne okynko, ale retni ventil tam evidentne je. Zatim jsem jej nezkousel vyndat, ale neslo by jednoduse pripojit manometr na „vystup“ piva? Tzn. na druhy konec dat zatku nebo ponechat jen retni klapku…
Diky
Aha uz sem pochopil, to by mi vlastne teklo ze zdola pivo :o)
🙂
Kde sa prosim da zohnat srobenie 5/8 na 3/8 alebo 1/2. Bol som u kurenarov a nic pouzitelne tam nemali.
Kde to zohnat ?
Diky za info
Třeba tady: http://obchod.svet-piva.cz/zbozi/adapter-5-8-na-1-2
Jinak je nutno se ptát na topenářské šroubení tzv. staré…..
Šroubení 5/8na 1/2 coul-Pivotéka.cz
Ahoj,
možná jsem to přehlédl, ale radši se zeptám, mám klasický plochý narážeč od L*t*v*e. Jak z něj dostanu při naražení přebytečný tlak? Když to řeknu blbě, na vstupu pro vzduch je asi „zpětný ventil“ tzn nepustí tlak ven.
Díky za odpověď.
petr
Ano, je tam. Je ho nutno vyndat….