Manometr na narážečce

Při ležení ev. před čepováním je dobré znát  velikost  tlaku v sudu. Pro pouhé zjištění velikosti tlaku by stačilo zredukovat pivní výstup z naražečky na velikost závitu manometru. Pokud chceme tlak v sudu regulovat, je nutná úprava s odvzdušňovacím ventilem. Potřebujeme:   

1. naražečku

2. manometr

3. T kus 3/8´´

4. vsuvku 3/8´´ na 1/4´´

5. šroubení 5/8´´ na  3/8´´

6. těsnění místo retních zpětných klapek

7. odvzdušňovací ventil 3/8´´

8. zátku na 5/8´´ pivní výstup (1,-CZK)

9. teflonovou těsnící pásku

Všechno sešroubujeme podle obrázku.

imag0298-2

Před ostrým použitím doporučuji nejprve ověřit těsnost  pouze s plynem, mohli bychom přijít o pivo i CO2.

2 lidem se článek líbí.

 

Klíčová slova:

Komentáře: 25

Přidat odpověď »

 
  • Ahoj Franto.
    Ty jseš prostě hroznej. Pořád nějaký zlepšení. Nechtěl bys ty zlepšení vyrábět rovnou 2x, abych nemusel nic vymýšlet ???
    Jinak perfekt.
    Já se tady mořím s blbinkami na téma teplota v lednici a ty . ..
    Jinak opravdu moc a moc perfekt.
    . Tak ahoj a pokračuj ve zlepšovácích, jseš jediný, který to uveřejňuje a dává k dispozici dalším. Díky za všechny, kteří to čtou.
    Franta OK1DDA

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Honza Havlín

    Ahoj Franto.
    Díky moc za návod – podle něj jsem si byl součástky a manometr schopen poshánět a poskládat a to jsem opravdový technický antitalent.
    Měření tlaku po zaizolování bez problémů funguje, upouštění též, i když jsem si nebyl jist, zda zakoupený ventil bude dostatečný – zatím se zdá, že je.

    Chci tě však ještě požádat o radu, nikde jsem nenašel informaci o tom, na jaké úrovni by měl tlak v KEGu být – stáčím při zbytkovém cukru mezi 4,5 – 4,8 a mám lehké obavy z přesycení/přetlakování.
    Mohl bys mi, prosím, poslat nějaký odkaz či tabulku s tlakem při dané teplotě?
    Díky, Honza.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Tabulky poslány SZ…

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Ondrej Zezulka

    koukam tady na tenhle skvely doma vytvoreny CO2 meric v KEG sudu a rad bych si ho tez zhotovil. Mam v zameru brzy dosycovat CO2 svuj Cider v keg sudech a tak bych se vzdy rad ujistil, jestli je spravny tlak v kegu. Mam trosku jiny narazec a na tomhle vidim nejakou retni zpetnou klapku. To asi nemaji vsechny narazece, ze? K cemu vlastne je? Nemam s tim zatim vubec zadne zkusenosti. Je ten ovzdusnovaci ventil kvuli vypousteni prebytecneho CO2 v kegu? Nevite taky nekdo, jak je to s tlakem pred narazenim? Mel by se veskery tlak z kegu vypustit, aby to pak moc nepenilo? A jakpak se to dela? Moc se omlouvam za tolik dotazu, snad tu moc neotravuji. Preji krasny den vsem!!

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Retní ventil je zpětný ventil, mívají ho tařka všechny narážeče. Ano, odvzduš. ventil je pro odpuštění nadměrného tlaku. Před naražením se tlak nevypouští, ale udržuje po celou dobu čepování na hodnotě, která odpovídá požadovanému nasycení nápoje, jeho teplotě a délce vedení k výčepnímu ventilu (kohoutu).

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Ondrej Zezulka

    diky za rychlou reakci! aha, a neni to u vetsina naraceu zadelane vevnitr pro CO2 vstup jako tady u tohoto narazece? http://www.zbozi.cz/vyrobek/narazec-bajonet/ Mam ten umely ventil proste znicit aby mi slo CO2 nazpet? Nejde vyndat ani to cely odsroubovat, takze to asi jen proderavim? Pardon, ze se jeste tak ptam. Takze kdyz mam priblizne 2,5 bar tlaku/nasyceni, tak bych ho mel udrzovat proste a jednoduse 2,5 baru coelou dobu a nezabivat se nejakym upoustenim tlaku na treba 0,3baru. Jen jsem zmateny z ameryckych videi, kde vetsinou umele dosycuji piva a nedozravaji v keg sudech. dik moc!!

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Je v průhledítku a po rozšroubování stačí ventil otočit.2,5 bar nasycení je pro ležák při teplotě 25°C, to by asi pít nešel….Ale po celou dobu čepování by se měl držet stály tlak regulátorem , který je na bombě s tlačným CO2.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    David

    Ahoj Franto,
    udělal jsem si stejného pomocníka, nicméně chci ho ještě vylepšit.
    Nelíbí se mi, že pivo má možnost se dostat do naražeče a popřípadě se infikovat. Chci si vyrobit osu naražeče z plného materiálu zkráceného o přední část, která otvírá pivní ventil. Předpokládám, že tímto umožním, aby zůstal zavřený přívod piva do naražeče a otevřený přívod CO2 do naražeče.
    Co na to říkáte?
    David

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Úpravou se jehla určitě neotevře, ale jestli to stojí za tu námahu, při nasazování naražeče pokud se dobře vysanituje, tak riziko infekce je minimální, mě z tohoto důvodu ještě žádné pivo nezhavarovalo. Při přetáčení do dalšího KEGU nebo do lahví se taktéž první pivo odtočí na okamžitou degustaci 🙂

     
     
     
  • Profilový obrázek
    T:o:P

    ta zátka 5/8″ je klasická rychlospojka na čepování bez ničeho? Neteče tudy, po naražení ke zkoušce tlaku, pivo?

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Neteče pokud se vloží dovnitř zátky jedna koruna česká s těsněním – viz obrázek = 1CZK.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    T:o:P

    Ještě jeden dotaz. Ta vsuvka je na obou stranách se vnějším závitem? Nebo je ten 1/4 vnitřní? Pokud ne, tak se z manometru dá ten závit 1/4 odšroubovat, aby tam mohli být po obou stranách vnější?

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Je to spíš redukční vsuvka. Ta 1/4 je opravdu vnitřní….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    T:o:P

    Mnohokrát děkuji za zodpovězení všech otázek. Jen bych ještě poprosil o zaslání tabulek tlaku v závislosti na teplotě a druhu piva. Děkuji.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    tlak v závislosti na teplotě a druhu piva: http://www.wirbrauen.ch/download/CO2_Saettigungstabelle.xls

     
     
     
  • Profilový obrázek
    T:o:P

    Ještě se chci zeptat, tuhle sestavu máš na sudu naraženou po celou dobu ležení? Nebo to tam dáváš jen občas pro kontrolu? Či jen před čepováním?
    Díky

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Mám to tam hlavně první týden a když sestavu nepotřebuji, tak i déle, do té doby než se ustálí tlak a není třeba odpouštět. Teď ale nasazuji hradící aut. ventil (odpouštěcí).

     
     
     
  • Profilový obrázek
    dusak

    Zdravim. Na mem narazeci neni to pruhledne okynko, ale retni ventil tam evidentne je. Zatim jsem jej nezkousel vyndat, ale neslo by jednoduse pripojit manometr na „vystup“ piva? Tzn. na druhy konec dat zatku nebo ponechat jen retni klapku…
    Diky

     
     
     
  • Profilový obrázek
    dusak

    Aha uz sem pochopil, to by mi vlastne teklo ze zdola pivo :o)

     
     
     
  • Francek
    Francek

    🙂

     
     
     
  • Profilový obrázek
    M

    Kde sa prosim da zohnat srobenie 5/8 na 3/8 alebo 1/2. Bol som u kurenarov a nic pouzitelne tam nemali.
    Kde to zohnat ?
    Diky za info

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Třeba tady: http://obchod.svet-piva.cz/zbozi/adapter-5-8-na-1-2
    Jinak je nutno se ptát na topenářské šroubení tzv. staré…..

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Martin

    Šroubení 5/8na 1/2 coul-Pivotéka.cz

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Petr Klimek

    Ahoj,

    možná jsem to přehlédl, ale radši se zeptám, mám klasický plochý narážeč od L*t*v*e. Jak z něj dostanu při naražení přebytečný tlak? Když to řeknu blbě, na vstupu pro vzduch je asi „zpětný ventil“ tzn nepustí tlak ven.

    Díky za odpověď.
    petr

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Ano, je tam. Je ho nutno vyndat….

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar