Mlčoun Francek – vánoční speciál
dáno k ležení: 24. 10. 2010
stočeno: 11. 12. 2010
obsah alkoholu: 6,3%
EPM: 14,6°P
Po pozitivních reakcích při chutnání tohoto speciálu mohu doporučit níže uvedený recepis:
Nasypeme: 84,5% sladu plzeňského
15,0% sladu bavorského
0,5% sladu karamelového,
použijeme dvourmutový postup s chmelovarem 30-50-20% AHK ŽPČ pro 50 jednotek IBU. Do posledního chmelení ( délka varu 10´min) přidáme pro 30l piva 5ks badyánu, 3ks hřebíčku, 1ks skořice, 8g koriandru a 8g sušené kůry pomeranče. Zakvasíme spodními kvasnicemi stáčíme při cca 3,8°P. Necháme ležet 6-8 týdnů. Nalahvujeme a můžeme potěšit své blízké i vzdálené.
Napsat komentář