Warning: Undefined array key "show_thumbnails" in /data/web/virtuals/6781/virtual/www/domains/tourdebier.cz/francek/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 683

Warning: Undefined array key "show_thumbnails" in /data/web/virtuals/6781/virtual/www/domains/tourdebier.cz/francek/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 683

Warning: Undefined array key "show_thumbnails" in /data/web/virtuals/6781/virtual/www/domains/tourdebier.cz/francek/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 683

Warning: Undefined array key "show_thumbnails" in /data/web/virtuals/6781/virtual/www/domains/tourdebier.cz/francek/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 683

Warning: Undefined array key "show_thumbnails" in /data/web/virtuals/6781/virtual/www/domains/tourdebier.cz/francek/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 683

Warning: Undefined array key "show_thumbnails" in /data/web/virtuals/6781/virtual/www/domains/tourdebier.cz/francek/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 683
Mlčoun Francek – vánoční speciál – Vltavotýnské pivo Ležák Francek

Mlčoun Francek – vánoční speciál

22-lezak_francek_mlcoun_francek_vanocni_special_0122-lezak_francek_mlcoun_francek_vanocni_special_02

Mlčoun Francek – vánoční speciál

dáno k ležení: 24. 10. 2010

stočeno: 11. 12. 2010

obsah alkoholu: 6,3%

EPM: 14,6°P

Po pozitivních reakcích při chutnání tohoto speciálu mohu doporučit níže uvedený recepis:

Nasypeme:           84,5% sladu plzeňského

                           15,0% sladu bavorského

                            0,5% sladu karamelového,

použijeme dvourmutový postup s chmelovarem 30-50-20% AHK ŽPČ pro 50 jednotek IBU. Do posledního chmelení ( délka varu 10´min) přidáme pro 30l piva 5ks badyánu, 3ks hřebíčku, 1ks skořice, 8g koriandru a 8g sušené kůry pomeranče. Zakvasíme spodními kvasnicemi stáčíme při cca 3,8°P. Necháme ležet 6-8 týdnů. Nalahvujeme a můžeme potěšit své blízké i vzdálené.

kopie-imag1169

7 lidem se článek líbí.

Komentáře

2 komentáře: „Mlčoun Francek – vánoční speciál“

  1. narab avatar
    narab

    Zdravím,
    letos bych chtěl podle Vás vařit mé první vánoční pivo a tak bych se chtěl zeptat na pár věcí.Várka bude 40 lt a tak mi vychází nějakých 11 gr,pomerančové kůry,není to málo?Dále si nedovedu představit hořkost 50.Můžete mi ji popsat.A ještě jeden.Můžu použít sušenou kůru z běžných pomerančů.Díky za Vaše odpovědi.Vařit chci 18.10

  2. Francek avatar
    Francek

    Podle mýho recepisu 11g je OK. Doporučuji kůru koupit, je jí málo a není chemicky ošetřena. Padesát jednotek IBU je odpovídající vyšší hořkost pro pivo o stupňovitosti skoro 15°. Některé dvanáctky měly v roce 1990 taktéž 50 IBU. Pro info http://beer-tours.cz/pivni-zaklady/jednotky-horkosti-piva-ibu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.