Moldautheiner bier aus Muenchner Malz

Při inventuře sladů jsem zjistil, že mnichovský slad nějak neubývá. Abych mu pustil žilou, jal jsem se vytvářet recept pouze z něj. Dopadlo to takto jednoduše:

etiketa

mnichovský slad   95%

karamel                  5%

chmel:                     Premiant – chmeleno natřikrát,  teoreticky celkově 25 IBU

kvasnice :               W34/70, rozmnoženy z 1g

metoda vaření:      alternativa k dekokci – „EKMV“ – já ji přejmenoval z EarlKoch…. na EinKochMaischVerfahren, prostě Jednohrncová

Poměry vystírací vody a množství sladu v dílech lze spočítat zde:

Kopie – EKMV_03

ekmv

Na listech souboru je uveden kromě výpočtů popis  i schéma této metody.

 

Já jsem pro první díl vystírky zvolil 60% sypání.

mnichov

 

Raději si díly označuji, záměna je jednoduchá 🙂

sam_6238

sam_6240

 

Vaření probíhalo za standartních podmínek

sam_6239

 

Sypání sladu  na  vystírku

sam_6244

 

Barva sladiny napoví, jaká bude výsledná barva piva…

sam_6249

 

Chmel Premiant

sam_6251

 

Stáčení  mladiny po whirpoolu

sam_6256

sam_6259

 

Zakvašení probíhalo při teplotě  mladiny 11°C,  lednice byla nastavena na  8°C, na tuto teplotu se dostala mladina za cca 4hodiny. Zaprášeno bylo za 48hodin. Teplotu jsem zvednul na 10°C na 24 hodin a poté udržoval po celou dobu kvašení na 7°C. Celková doba na spilce 13 dní a stočeno při 3,8°P.

Ležení probíhalo při teplotě 3°C. Po 15ti dnech byl tlak v 30l KEG sudu 1,2 baru. Protože jsem chtěl nasycení CO2 na hodnotě 5g CO2/ litr, čemuž odpovídá tlak 0,7bar/3°C, na tento tlak jsem dalších 10dní mírně odpouštěl, poté snížil teplotu na 0,5°C a přetočil pod CO2 do x 15l KEG soudku a druhou polovinu do lahví.

Zároveň jsem provedl první degustaci. Výsledek: Jemně kávová příchut´, říz  O.K., barva granátově červená, pěna hustá a pevná

KEG 15l dán do teploty 7°c v kegerátoru, aby byl již připraven k čepování, které bude po 45dnech ležení. Pro optimální sycení 5g CO2/ litr, této teplotě odpovídá tlak 1bar.

 

 

sam_6446-2

sam_6443-2

Výsledek výborný, vaření určitě budu opakovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buďte první, komu se toto líbí.

 

Komentáře: 1

Přidat odpověď »

 
  • Ahoj Franto.
    Nemáš někde prosím odkaz na webu na tenhle soubor? Já to někde měl a jaksi jsem ho asi někde vymáznul.
    Díky za info na můj e-mail.
    Poznámka – už zase vysíláš a nebo jsi to už úplně zabalil.
    Franta

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar