Moldautheiner bier aus Muenchner Malz
Při inventuře sladů jsem zjistil, že mnichovský slad nějak neubývá. Abych mu pustil žilou, jal jsem se vytvářet recept pouze z něj. Dopadlo to takto jednoduše:
mnichovský slad 95%
karamel 5%
chmel: Premiant – chmeleno natřikrát, teoreticky celkově 25 IBU
kvasnice : W34/70, rozmnoženy z 1g
metoda vaření: alternativa k dekokci – „EKMV“ – já ji přejmenoval z EarlKoch…. na EinKochMaischVerfahren, prostě Jednohrncová
Poměry vystírací vody a množství sladu v dílech lze spočítat zde:
Na listech souboru je uveden kromě výpočtů popis i schéma této metody.
Já jsem pro první díl vystírky zvolil 60% sypání.
Raději si díly označuji, záměna je jednoduchá 🙂
Vaření probíhalo za standartních podmínek
Sypání sladu na vystírku
Barva sladiny napoví, jaká bude výsledná barva piva…
Chmel Premiant
Stáčení mladiny po whirpoolu
Zakvašení probíhalo při teplotě mladiny 11°C, lednice byla nastavena na 8°C, na tuto teplotu se dostala mladina za cca 4hodiny. Zaprášeno bylo za 48hodin. Teplotu jsem zvednul na 10°C na 24 hodin a poté udržoval po celou dobu kvašení na 7°C. Celková doba na spilce 13 dní a stočeno při 3,8°P.
Ležení probíhalo při teplotě 3°C. Po 15ti dnech byl tlak v 30l KEG sudu 1,2 baru. Protože jsem chtěl nasycení CO2 na hodnotě 5g CO2/ litr, čemuž odpovídá tlak 0,7bar/3°C, na tento tlak jsem dalších 10dní mírně odpouštěl, poté snížil teplotu na 0,5°C a přetočil pod CO2 do x 15l KEG soudku a druhou polovinu do lahví.
Zároveň jsem provedl první degustaci. Výsledek: Jemně kávová příchut´, říz O.K., barva granátově červená, pěna hustá a pevná
KEG 15l dán do teploty 7°c v kegerátoru, aby byl již připraven k čepování, které bude po 45dnech ležení. Pro optimální sycení 5g CO2/ litr, této teplotě odpovídá tlak 1bar.
Výsledek výborný, vaření určitě budu opakovat.
Ahoj Franto.
Nemáš někde prosím odkaz na webu na tenhle soubor? Já to někde měl a jaksi jsem ho asi někde vymáznul.
Díky za info na můj e-mail.
Poznámka – už zase vysíláš a nebo jsi to už úplně zabalil.
Franta