Ze sady trapistů z Belgie jsem začal na životaschopnost kvasinek v lahvi testovat nejdříve pivo z kláštera Orval.
Na jejich www stránkách: http://www.orval.be/an/products/brewery/brewery3.html, je uveden skoro přesný výrobní postup. Pro nás je důležitá věta : Before bottling, the beer is centrifuged to remove dead yeasts and hop particles in suspension. During this operation, liquid sugar and fresh yeasts are added so as to initiate the refermentation process in the bottle. Piva mají neskutečně dlouhou záruční dobu – viz obr.,
proto jsem byl trochu na pochybách, zda se resuscitace kvasinek povede, neboť pivo bylo vyrobeno již před rokem. Ale po vychutnání si obsahu 0,33l lahvičky, jsem usazené kvasinky opatrně přelil do 10o ml převařené 20minut a poté vychladlé na 22°C VUPSové mladiny, naředěné na 10°P, která mi zbyla z koncentrátového období. Pivo mi velice chutnalo, takže napjaté očekávání bylo o to větší, neboť vyklonovat si něco podobného s originálními kvasinkami bude skvělé. Nebudu dlouho napínat, po dvou dnech se začalo tvořit již tolik CO2, že po zamíchání obsahem ve skleničce přes jemně utažené víčko slyšitelně unikal.
A kvasinek se utvořilo dostatečné množství, abych je mohl uložit pomocí injekční stříkačky ke spánku do fyziologického roztoku.
Takže kvasinky Orval jsou dalším přírůstkem v mé bance.
Napsat komentář