Kvasnic není nikdy dost, a nejsou zrovna když jsou – potřeba. Proto se snažím o rozšíření menší banky kvasinek, do které je možno kdykoli sáhnout. Když se mi doma náhodně sešly dva zástupci pšeničných piv a po jednom španělský Ale a Stout z minipivovaru, všechna piva nefiltrovaná, jal jsem se je otestovat na životaschopnost jejich kvasinek.
Připravil jsem si cca 400ml 10°P sterilní sladiny, kterou jsem rozdělil na čtyři stejné díly do sterilních jogurtovek.
Poté následovala nejzajímavější operace a tou byla degustace kombinovaná s konzumací. Hoegaarden výborný, španělé zajímaví, nejméně pitelný byl pro mne pšeničný Paulaner, připadl mi jako europšenice, ani vůně ani chuť, jen pěkně zakalený… Vždy před otevřením jsem okolo uzávěru provedl desinfekci alkoholem (Pražským vodkovým).
Po opatrném nalití piva jsem asi 1cm zbytek s kvasinkami přelil do připravené mladiny, víčko lehce přitáhl, protřepal aby se zvýšil obsah kyslíku, nechal v kuchyni při cca 22°C a čekal. Po 48hodinách jsem se u tří vzorků dočkal.
Jak vidno, Paulaner žádné živé kvasinky neobsahoval. Ostatní tři vzorky se namnožily velice pěkně. Pro další pokusy jsem kvasinky těchto úspěšných vzorků přenesl prozatím na Petriho agarové médium.
Text o kvasinkách – starý, ale myslím pořád poučný: KVASINKY ottův slovník
Napsat komentář