QR i pivo

Kdo jste se dostali po sejmutí tohoto QR kodu

www

z pivní lahve

sam_1033-2

 

na tuto stránku, budete odměněni mnoha informacemi o pivu, které jste zkonzumovali, nebo se konzumovat chystáte. Z běžné etikety z piva z běžného pivovaru se Vám tato data vydolovat  určitě nepodaří.

Základní údaje:

Tmavý ležák o stupňovitosti 13,8°P s 5,3% obj. alk.,

hořkostí 25 jednotek IBU, který dostal poetickej název

 

„13 černejch fleků“

 

Kdo ještě neuhádl proč tento název, tomu napovím. Je to klon „Flekovské třináctky“.

Než jsem se pustil do vaření, hledal jsem informace, jak klon dát dohromady. Pěkná reportáž z návštěvy Flekovského pivovaru byla od autora „Almanacu“ Horsta Dornbusche na této adrese:

http://www.brewersassociation.org/pages/business-tools/publications/the-new-brewer/online-extras/show?title=style-spotlight-bohemian-dunkel

Obsahovala i takřka celý postup se sypáním. Již jsem byl rozhodnut vařit tohoto flekovského černouška dvourmutovou dekokcí, když jsem narazil na odkaz, kde autor popisuje použití mé nyní oblíbené varné metody označované jako KMV při vaření právě Flekovkého klonu. Postup, kterým jsem vařil i poslední na těchto stránkách popsané „Hugo Malý pívo“,  jsem nazval JEDNOHRNEC.

Odkaz:

http://hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread&fid=1&tid=11453&page=2&orderdate=ASC

Postup KMV jsem upravil podle níže uvedeného teplotniho schématu

7

Kvasnice byly použity z pivovaru Strakonice, asi W95. Zakvašeno bylo při teplotě 8°C, se snížením až na 5°C a opětovným zvýšením na 7°C. Stočeno bylo po 10ti dnech při 8,2°Brixech (4,3°P) do 2 KEG 15l soudků. Ležení probíhalo při 2°C, přetočeno po 12ti dnech pod ochranou CO2 do 0.3 a 0.5l lahví a jednoho 15l KEG soudku. Při přetáčení proběhla první degustace a její výsledek napovídá, že po plnohodnotném ležení bude „13 černejch fleků“ vynikající.

A byl.

Na první pohled barvy silně tmavé, skoro černé. V silném protisvětle ukazuje krásné rubínové odlesky. Pěna je hustá, krémová, barvy světlé béžové. V chuti plný s praženým nádechem, sladovým patrem  a na závěr příjemně chmelově hořký. Opravdu pivo k pravidelnému vaření. Konečná stupňovitost byla 8°Bx=4.1°P,  takže má opravdu 5.3% obj. alk.

Není QR etiketa prima?

Buďte první, komu se toto líbí.

Komentáře

18 komentářů: „QR i pivo“

  1. martin avatar

    Doporučoval bych upustit od „speciálních“ QR kódů a zůstat u základního čtverečkového. Jinak to nejsou schopný standardní čtečky přečíst, nebo s potížema (prohnutí apod..), čímž to ztrácí veškerý kouzlo.. :p

  2. Francek avatar
    Francek

    To už jsem taky zjistil, čím jednodušší, tím čitelnější….

  3. Jenik avatar
    Jenik

    Ahoj, prosím, nenašel bys ještě sypání a chmelení tohoto moku? Na uvedeném odkaze se mi v dnešní době již nedaří nic najít. bluepatch@email.cz

    Děkuji moc

  4. Francek avatar
    Francek

    Poslal jsem článek na email….

  5. Martin avatar
    Martin

    Ahoj taky bych Tě rád požádal o sypání a chmelení tohoto piva.
    Díky moc Martin

  6. Francek avatar
    Francek

    Odesláno na email

  7. jan avatar
    jan

    ahoj můžu také poprosit o recept díky Honza
    heslovnik@seznam.cz

  8. Francek avatar
    Francek

    Posílám na email.

  9. Zdeněk Veselý avatar
    Zdeněk Veselý

    Ahoj, take by me zajimalo sypani a chmeleni, jsem zacatecnik a chtel bych se zeptat, proc z lezackeho soudku 15l bylo pivo staceno do jineho 15l, kdyz by se to dalo pit rovnou z lezackeho tanku ne?

  10. Francek avatar
    Francek

    a) Slady: plzeňský 55%, mnichovský 30%, karamel 15% + barvící 5% (dáváme do várky až při odrmutování před čerpáním na scezování)ze součtu sladů na vsádku. Chmelení cílíme na 28IBU, při stejných třech dávkách v časech 110, 100 a 5 minut chmelovaru.

    b) Ano, dalo by se to pít i z ležáckého bez přetočení, přetočením eliminujeme možnost kontaminace mrtvými kvasinkami během dlouhého ležení s dopadem na chuť i vůni piva a také významně snížíme zákal. I když módní vlna, která se nyní valí různými diskuzemi tvrdí, že odkalujeme časným upíjením až do úplného vyprázdnění…..

  11. David avatar
    David

    Ahoj, prosím Tě, můžeš mi upřesnit ten postup KMV? Jsem začátečník. Vařím v hrnci ibrew infuzí a tento postup by mohl být dalším vylepšením. Nevím, jestli mám vyndat ten vnitřní hrnec se sladem před varem v kroku jedna (po nahřátí a pauze na 72). A jak je to s vyslazováním. Dík

  12. Francek avatar
    Francek

    http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Downloads.html
    Tady máš vysvětlení přímo od autora. Je to postup s povařením, bez přelévání rmutů, podobně jako dekokce, takže rmutování v jednom hrnci. Scezování se dělá klasicky ve scezovací nádobě. Ty bys asi musel ten vnitřní hrnec vyndat a buď ručně nebo míchadlem míchat.

  13. steve avatar
    steve

    Ahoj,
    mám dotaz ještě k tomu přetočení piva.
    Píšeš že pivo u Tebe leželo ve dvou 15l soudcích a pak bylo přetočeno do lahví a do 15l soudku.

    Takže teď ten dotaz:
    je možné stáčet z 15l soudku opět do15l soudku??
    Chápu, že se přetáčení dělá pod tlakem kvůli eliminaci kvasničného zákalu ale nemusí se stáčet vždy z většího soudku do menšího??
    Myslel jsem, že pokud stáčím z nádoby do nádoby, o stejných objemech, je toto pak naražení soudku. Kdy se tedy jedná o přetáčení piva (byť pod tlakem) a kdy už je to naražení sudu?

    Argument že se to děje pod tlakem pak nechápu, ptž. když v hospodě narazí sud, mají ho taky pod tlakem ale musí se do určité doby vypít. Proč se tedy naražený sud v hospodě musí vypít a nepřetočí se prostě jenom? Nebo je to tzv. headspacem-prostorem v sudu nad hladinou?

  14. Francek avatar
    Francek

    Přetočení bylo provedeno pouze z důvodu odstranění usazených kvasinek.

  15. Honza avatar
    Honza

    Ahoj, ty 3 stejné dávky chmele jsou stejné v gramech, nebo v dodané hořkosti?

  16. Francek avatar
    Francek

    Přibližně v hmotnosti. Správně 32, 32 a 36 procent celkové hmotnosti.

  17. Michal avatar
    Michal

    Ahoj. Mohl bych poprosit o recept? Nikde jsem nenašel chmely… díky

  18. Francek avatar
    Francek

    Poslal jsem článek na email. chmel je ŽPČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.