Resuscitace proběhla nakonec úspěšně

Před časem jsem obdržel na vyzkoušení několik kg tmavého pšeničného sladu. Úspěšnou světlou pšeničnou várku jsem měl již za sebou, proto jsem chtěl vyzkoušet její tmavší sestru. Kvasinky jsem chtěl opět použít od firmy Wyeast laboratories balení Propagator 50 ml, druh 3068  WHNSTPHN W, které se mi náramně osvědčily pro světlou variantu a to jak svou chuťovou úrovní, tak schopností se v mladině uchytit bez předchozího zakvašení.

p1090375

Tentokrát bylo však všechno jinak. Kvasinky 3068 jsem objednal u Mr. Sládka, objednávka byla bleskově vyřízena, várka navařena. V okamžiku, kdy jem si chtěl sáček s kvasinkami připravit promáčknutím vnitřního sáčku s mladinou, jsem si všimnul, že kvasinky byly připraveny k expedici již před jedenácti měsíci, v lednu roku 2010. A pojal jsem podezření, že problém je na spadnutí.

 p1090378

Když obal s kvasinkami při teplotě 23°C  ani po šesti hodinách   nejevil známky života, splasklý byl pořád jak propíchnutý balon, jsem musel poprvé použít náhradní řešení se sušenými kvasinkami. Moc se mi do toho nechtělo, ale alespoň nějaké pšeničné, než žádné.

Kvasinky od Mr. Sládka za cca 150Kč mi bylo  líto hned vyhodit, a tak jsem jim dal druhou šanci. Připravil jsem jim cca 600 ml mladiny, zapravil do ní obsah sáčku, to vše v Erlmayerově baňce, vložil magnetickou vrtulku a dal na home made míchadlo. Po uklidnění hladiny za 24 hodin, nebyla vidět ani známka života, proto jsem v míchání pokračoval dalších 24 hodin a opět nic. Až po třech dnech se kvasinky začaly probouzet. Po doplnění mladiny se mi je po dalším dnu podařilo  úplně probudit a namnožit.

Takže i když výrobce garantuje životaschopnost 6 měsíců a místní prodejce bez skurpulí prodává za plné ceny kvasinky roční, lze,  byť s obtížemi,  životaschopnou kulturu získat.

1 osobě se již líbí.

 

Klíčová slova:

Komentáře: 6

Přidat odpověď »

 
  • Profilový obrázek
    Temnor

    Ahoj, jak jsi vyrobil prosim home made michadlo. muzes mi poslat seznam soucastek?

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Ahoj, koukni na starší článek „Kvasinky potřebují O2“, tam to je uvedeno.

    Francek

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Temnor

    diky, no me hlavne zajimala regulace toho vetracku a tom se tam clovek moc nedocte. trafo z vlacku/autodrahy?

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Ja mám regulovatelný zdroj 0-24V /1A, obecne ale postacuje jakykoliv regulovatelný stejnosmerny zdroj 12V.

     
     
     
  • Ahoj,má někdo zkušenosti s kvasnicemi na šikmém agaru,je stejné,jako s kvašením s vrchnímy kvasnicemi?Dík Ivan

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Na šikmém agaru se kvasinky dlouhodobě uchovávají. A to jak spodní, tak svrchní. Poté se množí na potřebné množství pro zakvašení konkrétní velikosti várky.

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar