Sušička chmele, sladu, bylinek

Při výrobě domácího sladu viz: Domácí slad, jsem pro sušení sladu používal tuto sušičku na ovoce

sušička Gallet

 

a elektrickou troubu ze sporáku, podobně při sušení chmele. Nevýhodou byla špatná manipulace i  malá kapacita.

Po získání topné jednotky s ventilátorem, jsem si opatřil nefunkční chladničku a jal jsem se sušičku realizovat s těmito prvky.

20160521_162252          20160521_162340

 

Vlastní úprava chladničky, s mrazáčkem ve spodní části, spočívala v odstranění kompresoru a veškeré elektroinstalace. Tato chladnička byla vyrobena již metodou  „vypěněním izolace do venkovního a vnitřního obalu “ a tak nebyla možnost klempířských prací na venkovním obalu. Dalším krokem bylo vyříznutí otvoru mezi mrazáčkem a chladícím prostorem. Po předvrtání rohových otvorů jsem na proříznutí použil elektrickou přímočarou pilku s jemným listem na kov. Začistil nožem a pěnu zpevnil sádrovým povlakem.

20160521_162407

 

Ještě bylo nutno vyříznout otvor pro topnou a větrací jednotku.

20160521_162352

 

V horní části jsem vystružil  50mm otvor pro odvod vlhkého vzduchu, do kterého jsem osadil  50mm PE koleno.

20160521_162429

 

Větrací jednotku jsem osadil též termostatem  proti přehřátí a nastavil na cca 55°C.

20160521_162943

20160521_162959

 

Regulace je řešena PID regulátorem „REX – C 100“ s termočlánkovým čidlem typu K. Tato levná regulace nemá možnost řízení SSR relé, tak jsem zapojení doplnil o zdroj 5V a SSR relé použil. Při testech se mi podařilo vyladit PID regulaci tak, že pro  účel sušení funguje silně nadstandartně, v toleranci desetin stupně….

20160521_163839

 

Pro vsunutí čidla do sušícího prostoru je použit otvor původně určený na odvod kondenzované vody ze zadní stěny chladničky.

Největším oříškem byla výroba sušících sít. Po prvotních úvahách na řešení s dřevěnými rámy a nerezovou síťovinou, jsem se nakonec po domluvě s kamarádem rozhodl řešit i rámečky nerezově. Rámečky byly vyřezány na laseru a dohromady sbodovány.

20160521_162455

20160521_162444

20160521_162822

 

Ostrý test jsem provedl na několika druzích bylinek, při teplotách 30 a 33°C. Výsledkem jsem byl příjemně překvapen, bylinky si zachovaly přirozenou barvu i chuť….

20160521_160412

 

Sušička se bude používat s teplotami max. do 50°C. Vyšší teploty by bez protestů, původně chladnička, asi nevydržela.

Při sladování budu muset pro konečnou úpravu sladu použít stále el. troubu. To již při vyšších teplotách, vyšší vrstvě sladu a kratších dobách úpravy nevadí.

Na závěr uvádím celkové elektrické zapojení.

Sušička

 

 

 

4 lidem se článek líbí.

 

Komentáře

Zatím bez komentáře.

  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar