Sušička chmele, sladu, bylinek
Při výrobě domácího sladu viz: Domácí slad, jsem pro sušení sladu používal tuto sušičku na ovoce
a elektrickou troubu ze sporáku, podobně při sušení chmele. Nevýhodou byla špatná manipulace i malá kapacita.
Po získání topné jednotky s ventilátorem, jsem si opatřil nefunkční chladničku a jal jsem se sušičku realizovat s těmito prvky.
Vlastní úprava chladničky, s mrazáčkem ve spodní části, spočívala v odstranění kompresoru a veškeré elektroinstalace. Tato chladnička byla vyrobena již metodou „vypěněním izolace do venkovního a vnitřního obalu “ a tak nebyla možnost klempířských prací na venkovním obalu. Dalším krokem bylo vyříznutí otvoru mezi mrazáčkem a chladícím prostorem. Po předvrtání rohových otvorů jsem na proříznutí použil elektrickou přímočarou pilku s jemným listem na kov. Začistil nožem a pěnu zpevnil sádrovým povlakem.
Ještě bylo nutno vyříznout otvor pro topnou a větrací jednotku.
V horní části jsem vystružil 50mm otvor pro odvod vlhkého vzduchu, do kterého jsem osadil 50mm PE koleno.
Větrací jednotku jsem osadil též termostatem proti přehřátí a nastavil na cca 55°C.
Regulace je řešena PID regulátorem „REX – C 100“ s termočlánkovým čidlem typu K. Tato levná regulace nemá možnost řízení SSR relé, tak jsem zapojení doplnil o zdroj 5V a SSR relé použil. Při testech se mi podařilo vyladit PID regulaci tak, že pro účel sušení funguje silně nadstandartně, v toleranci desetin stupně….
Pro vsunutí čidla do sušícího prostoru je použit otvor původně určený na odvod kondenzované vody ze zadní stěny chladničky.
Největším oříškem byla výroba sušících sít. Po prvotních úvahách na řešení s dřevěnými rámy a nerezovou síťovinou, jsem se nakonec po domluvě s kamarádem rozhodl řešit i rámečky nerezově. Rámečky byly vyřezány na laseru a dohromady sbodovány.
Ostrý test jsem provedl na několika druzích bylinek, při teplotách 30 a 33°C. Výsledkem jsem byl příjemně překvapen, bylinky si zachovaly přirozenou barvu i chuť….
Sušička se bude používat s teplotami max. do 50°C. Vyšší teploty by bez protestů, původně chladnička, asi nevydržela.
Při sladování budu muset pro konečnou úpravu sladu použít stále el. troubu. To již při vyšších teplotách, vyšší vrstvě sladu a kratších dobách úpravy nevadí.
Na závěr uvádím celkové elektrické zapojení.
Komentáře
Zatím bez komentáře.