Uklidňovací spirála
Po dokončení hradícího ventilu viz.: https://www.tourdebier.cz/francek/vychod-ze-slepe-ulicky-hradici-ventil/ , jsem v mém „archivu“ narazil na 1 m dlouhou nerezovou trubičku o průměru 6mm, která mě inspirovala pro výrobu uklidňovací spirály pro natočení „šnytu“ při ležení v KEGu. Trubičku jsem stočil na obalu se silikonovým tmelem, přiletoval na nátrubek 1/4´´, který jsem našrouboval do kulového ventilu taktéž dimenzi 1/4´´. Na druhý konec kuláče jsem udělal z 5/8´´ matice s přírubou a nátrubku 1/4´´ opět letováním redukci pro našroubování na narážeč. Výsledek je na obrázcích. Pro optimální funkci by bylo vhodné použít trubičku ještě s menším průměrem, anebo 6mm s délkou alespoň 2m.
Po našroubování na narážeč vznikl hybrid „Hradící ventil s uklidňovací výčepní spirálou“
Dodatek z 28. 8. 2015
Pro navržení optimální délky pivního vedení s plnoprůtokovým ventilem, což je i výše popsané zařízení, je vhodné zvolit výpočtovou, i když jednoduchou, metodu. Jako základ budeme počítat tlakovou ztrátu proudící kapaliny třením, s korekcí na výšku této dopravované kapaliny.
Zadání:
Chci načepovat za 10 sekund 0,5 l piva z ležáckého sudu s tlakem 0,6 bar o teplotě 2°C, to odpovídá nasycení piva 4,7 g/l CO2 . Na výtoku z kohoutu je potřeba tlak menší než 7 kPa. K dispozici máme ocelovou trubičku o vnitřním průměru 4 mm. Dopravovaná výška 0,5 m.
Výpočet:
Trubička ocel délky 1 m o průměru 4 mm má tlakovou ztrátu 112 kPa.
Použita výpočtová pomůcka: http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/87-vypocet-tlakove-ztraty-trenim-v-potrubi
Od tlaku sudu 0,6 bar odečteme tlak na výstupu 7 kPa = 0,07 bar, výsledek 0,53 bar zmenšíme o dopravovanou výšku 0,5 m tj o 0,05 bar, vydělíme tlakovou ztrátou trubičky délky 1 m 112 kPa = 1,12 bar.
(0,6 – 0,07 – 0,05) / 1,12 = 0,43 m
Vypočtená délka trubičky je 0,43 m
Pro trubičku o průměru 5 mm je délka 1,37 m
Pro trubičku o průměru 6 mm je délka 3,7 m
Z výpočtu je vidět, že trubička, kterou jsem použil, výpočtu silně neodpovídá, což se projevilo i v praxi, neboť jsem musel čepovat přes kohout jenom částečně otevřený a to způsobovalo větší pěnění než je obvyklé.
Optimální by bylo nahradit 6 mm trubičku trubičkou 4 mm.
Ahoj, pěkný, jak to funguje? Pivko nenapění a neztratí říz? O něčem takovém uvažuju taky, ale z mědi….
Tak bych měl zase otázku na zkušenějšího vařiče.Při ležení bych občas rád také ochutnal,ale jakmile se pokusím natočit leze mě z kegu pomálu samá pěna.Chci se zeptat pokud bych použil takovou spirálu měl by se tento jev zmírnit?Chtěl bych použít 3m 6mm,nebo 4mm.Díky.
Napění a neztrati říz :-). Ale nenapění tak, aby ti tekla jenom pěna.Hydraulickou ztrátou ve spirále se sniží rozdíl tlaku v KEGU a atmosférou a CO2 tolik poté neexpanduje.
Určitě zmírní, doporučuji trubičku 4mm. Já slabší neměl a ani jsem neměl delší.
Ahoj. Prosím tě máš nějaký info o té trubce. Jako např. bezešvá, švová, materiál(nemyslím že je to nerez ale konkrétní nerez) Nejsem si jistej, když koupim nerez pr.4mm ze ji bez deformací stočí. Vím že měďená trubka je měkká a tvdrá. Ale u nerezu si nejsem jistej. Jo a poslední dotaz jak je to s čištěním? Pokaždé když odebereš vzorek tak čistíš nebo ne?
Jo a díky za tyto webovky. alespoň mám nějakou inspiraci.
Dej Bůh štestí.
O trubce podrobnější info nemám, je to trubka o průměru 8mm na hotové dochlazovací smyčce na mokré výčepy. Bez přípravku na stáčení nerez pěkně nestočíš. Na domácí stočení je určitě lepší měděná, navíc má samozřejmě lepší tepelnou vodivost a tím lépe předává teplo nebo chlad. Čištění pouze povrchu, tj. horká voda a houbička před použitím je nutno sanitovat, třeba i varem při chmelovaru. Vnitřkem protéká studená voda, takže proč sanitovat… Otázce na vzorek nerozumím, jaký vzorek, proč, kde ho odebírat, proč a co čistit.
Psal jsem dotaz na uklidňovací spirálu, chapu ze je to uz dlouho co jsi psal tento clanek,ale jestli jsem to dobře pochopil(což nemusí být) tak touto spirálou děláš košty, nebo jsem uplně vedle? Nechci tě votravovat jen se ptám. Kdyby jsi to nechtěl řešit tady nebo třeba vůbec tak mail, co ty na to?
Promiň, přehlędl jsem příspěvek, kterého se týká dotaz. Tu 4mm bych zkusil stáčet nejdříve na větší průměr a pak ev. průměr po zkoušce ještě zmenšil.Sanitaci po každém testu neprovádím,ale alespoň propláchnu horkou vodou. Také záležī na intervalu, ve kterém testuješ. Výčep v normální hospodě by taky měli každý den rozebrat a umýt.