Vánoční jablečný štrůdl paní sládkové
Zdroj: http://www.prvni-damsky-pivni-klub.cz/clanky.php?id_clanku=24
Tmavé pivo si můžete vychutnat nejen v orosené sklenici, ale také vánočně „na sladko“, když jej použijete při přípravě pivního štrúdlu podle osvědčeného receptu paní sládkové.
Na těsto budeme potřebovat:
1 ztužený tuk (např. Omega, Hera)
500 g mouky
0,25 l tmavého piva (např. Ležák Francek, Velkopopovický Kozel,..) – zbytek lahve dopijte během přípravy
Pro náplň budeme potřebovat:
nakrouhaná oloupaná jablka zbavená jádřinců
strouhanka
posekané vlašské ořechy
rozinky (nejlépe nakládané v rumu)
mletá skořice
pískový cukr
Na potření budeme potřebovat:
1 vajíčko
Postup:
Ztužený tuk nastrouháme a necháme změknout, přidáme mouku a ¼ l piva. Z těchto surovin vypracujeme těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout v lednici. Pak jej rozdělíme na dva stejné díly a z každého rozválíme na pomoučeném válu tenkou placku, kterou posypeme nejprve strouhankou, pak vrstvou jablek a dochutíme cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Opatrně zavineme, přendáme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme dozlatova při teplotě 170 0C (horkovzduch 150 0C).
Upečený štrúdl sypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Komentáře
Zatím bez komentáře.