I když letošní červnové teploty k vyšší konzumaci osvěžovacích nápojů zatím příliš nevybízely, je samozřejmě dobré být, nejen podle pionýrů, vždy připraven.
Předchozí, provizorně smontované výčepní náčiní vhodné pro zimní období, bylo dobrým základem pro stavbu domácího čepu. Stačilo jen dokoupit na mém oblíbeném Aukru velice zachovalou monoklimatickou chladničku optimálních rozměrů. Pro chlazení KEG sudů o velikosti až 30l, je nutné vybírat chladničku o venkovních půdorysných rozměrech alespoň 50x50cm a výšce 87cm. Mnou zakoupená chladnička od výrobce Gorenje má venkovní rozměry š-50cm, h-55cm, v-87cm.
Vlastní přestavba je velice jednoduchá. Do horní sololitové desky a obalu chladničky včetně izolace je nutno provrtat otvor pro upevnění vlastní pípy, v mém případě průměru 35mm. Pro správné dotažení maticí je nutno mezi horní desku a kovový plášť vložit distanční vložku. Poté již nasadíme a dotáhneme pípu. Ve spodní části ještě provrtáme otvor o průměru 10mm pro vedení CO2 z vnějšku. Funkčnost jsem prozatím zkoušel s kyvetovou bombičkou a regulátorem uvnitř.
Po vyčištění jsem chladničku zapojil do sítě, vložil testovací soudek, byla to domácí pšenice o 11,5°P, propojil pivní vedení, připojil CO2 a po vyrovnání teploty na cca 7°C, natočil první pohár.
Chutnal lahodně… To bylo v sobotu. V neděli od rána jsem si musel chodit dotáčet, alespoň do dvoudecek, abych se pokochal, jak to pěkně funguje a výtečně chutná.
Napsat komentář