Pro zjištění účinnosti při různých várkách se zjišťuje účinnost při varném procesu pro jeho různé fáze. Na příkladu je uveden výpočet účinnosti konverze na EPM od sešrotování po ukončení chmelovaru.
Příklad:
šrot hmotnost: 4,5 kg slad Plzeň
mladina – studený objem po uvaření(20°C): 21 litrů
koeficient pro přepočet z horké mladiny: 0,96
hustota: 1,048
EPM: 12° Plato
hmotnost extraktu = 21 l * 1,048 * 12 / 100 = 2.64 kg
extraktivnost sladu: 78-80% (já volím 80%, při započtení vlhkosti sladu by bylo 77 %)
hmotnost extraktu ve sladu = 4,5 kg * 80% / 100% = 3.6 kg
účinnost varny = 100% * 2.64 kg / 3,6 kg = 73%
rozdíl varna laboratoř: 80 % – (73 % * 80 % / 100 %) = 21,6 %
účinnost konverze extraktu ze sladu: 80 % – 21,6% = 58,4 %
účinnost varny jinak = 80% – 21,6 % / 80% = 58,4 % / 80 % = 73 %
Kontrola přes sypání na várku:
sypání = 21 l * 1,048 * 12 / 100 / (80 % – 21,6 %)*100 = 4,54 kg sladu
Pro zjištění skutečného rozdílu varna laboratoř při uvaření:
mladina – studený objem po uvaření(20°C): 22 litrů
hustota: 1,052
EPM: 13 Plato
šrot hmotnost: 4,5 kg slad Plzeň
skutečná hmotnost extraktu = 22 l * 1,052 * 13 / 100 = 3,00 kg
skutečná účinnost varny = 100% * 3.00 kg / 3,6 kg = 83,3 %
skutečný rozdíl varna laboratoř: 80% – (22 l * l,052 * 13 / 4,5) = 17,7%
Z výsledků vidíme, že při stejném varném postupu příští várky můžeme při výpočtu sypání upravit rozdíl varna – laboratoř z 21,6 % na 17.7 % pro dosažení původně požadované stupňovitosti a množství mladiny po chmelovaru.
Jiný výsledek dostanu, pokud zvolím hodnotu extraktivnosti sladu se skutečnou vlhkostí sladu tj. cca 4%, anebo různé slady či surogáty.
Viz tabulka ( výrobci WEYERMANN, BRIESS)
slad typu |
šrot – jemné mletí |
korigované na ~ 3-4% vlhkosti |
2-řadý slad | 80% | 77% |
6-řadý slad | 78% | 75% |
Plzeň, Vídeň, Mnichov | 80% [WEYERMANN, BEST Malz] | 77% |
Speciální slady | 72 – 75 % [BRIESS, WEYERMANN] | 69 – 72% |
Carafa | 65% [WEYERMANN] | 62% |
ječmen, kukuřice a pšenice vločky | 70% [BRIESS] | 67% |
rice flakes rýže, vločky | 65% [BRIESS] | 62% |
Doufám, že jsem ve výpočtech neudělal chybu, pokud ano, tak se kaju….
Napsat komentář