Výpočet účinnosti varny

Pro zjištění účinnosti při různých várkách  se zjišťuje účinnost při varném procesu pro jeho různé fáze. Na příkladu je uveden výpočet účinnosti konverze na EPM od sešrotování po ukončení chmelovaru.

 

 

Příklad:

šrot hmotnost: 4,5 kg slad Plzeň

mladina – studený objem po uvaření(20°C): 21 litrů

koeficient pro přepočet z horké mladiny: 0,96

hustota: 1,048

EPM: 12° Plato

hmotnost extraktu = 21 l * 1,048 * 12 / 100 = 2.64 kg

extraktivnost sladu: 78-80% (já volím 80%, při započtení vlhkosti sladu by bylo 77 %)

hmotnost extraktu ve sladu = 4,5 kg * 80% / 100% = 3.6 kg

účinnost varny = 100% * 2.64 kg / 3,6 kg = 73%

rozdíl varna laboratoř: 80 % – (73 % * 80 % / 100 %) = 21,6 %

účinnost konverze extraktu ze sladu: 80 % – 21,6% = 58,4 %

účinnost varny jinak  = 80% – 21,6 % / 80% = 58,4 % / 80 % = 73 %

 

 

Kontrola přes  sypání na várku:

sypání = 21 l * 1,048 * 12 / 100 / (80 % – 21,6 %)*100 = 4,54 kg sladu

 

Pro zjištění skutečného rozdílu varna laboratoř při uvaření:

mladina – studený objem po uvaření(20°C): 22 litrů

hustota: 1,052

EPM: 13 Plato

šrot hmotnost: 4,5 kg slad Plzeň

skutečná hmotnost extraktu = 22 l * 1,052 * 13 / 100 = 3,00 kg

skutečná účinnost varny = 100% * 3.00 kg / 3,6 kg = 83,3 %

skutečný rozdíl varna laboratoř: 80% – (22 l * l,052 * 13 / 4,5) = 17,7%

Z výsledků vidíme, že při stejném varném postupu příští várky můžeme při   výpočtu sypání upravit rozdíl varna – laboratoř z 21,6 % na 17.7 % pro dosažení původně požadované stupňovitosti a množství mladiny po chmelovaru.

 

Jiný výsledek dostanu, pokud zvolím hodnotu extraktivnosti sladu se skutečnou vlhkostí sladu tj. cca 4%, anebo různé slady či surogáty.

 

Viz tabulka ( výrobci WEYERMANN, BRIESS)

slad typu

šrot – jemné mletí

korigované na ~ 3-4% vlhkosti

2-řadý slad 80% 77%
6-řadý slad 78% 75%
 Plzeň, Vídeň, Mnichov 80% [WEYERMANN, BEST Malz] 77%
Speciální slady 72 – 75 % [BRIESS, WEYERMANN] 69 – 72%
Carafa 65% [WEYERMANN] 62%
ječmen, kukuřice a pšenice   vločky 70% [BRIESS] 67%
rice flakes rýže, vločky 65% [BRIESS] 62%

 

Doufám, že jsem ve výpočtech neudělal chybu, pokud ano, tak se kaju….

 

 

8 lidem se článek líbí.

Komentáře

2 komentáře: „Výpočet účinnosti varny“

  1. Pavol Pipiska avatar
    Pavol Pipiska

    Ahoj chcel by som sa opytat ci by si mi neukazal tvoj MIKROPIVOVAR…chcel by som si nieco take doma zostrojit.Palo Pipiska FB. pavolpipiska@gmail.com

  2. Francek avatar
    Francek

    Ukázal….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.