Divoký chmel 2013

 

Již loni jsem dostal informaci o výskytu divokého chmelu v Českých Budějovicích.

img-20130908-wa0004

 

Na trhání však již nedošlo. Letos po mé sklizni ŽPČ, mi Martin

img-20130906-wa0000

 

načesal 845 g čerstvě natrhaného voňavého divokého chmelu.

img-20130905-wa0003

 

Hlávky byly veliké a vypadaly velice zdravě.

img-20130908-wa0003

 

Bylo ho akorát na tři plechy do trouby. Přes noc jsem ho nechal pouze na 30°C, ještě usušený nebyl. Ráno jsem zapnul termostat na 50°C a za  tři hodiny bylo usušeno celkem 175 g. Podle vážení byl  vlhčí než můj domácí ŽPČ. V porovnání se ŽPČ bylo po rozlomení vřeténka vidět jasný rozdíl v množství a barvě lupulínu. Byl světle žlutý a bylo ho podstatně méně. Jak jej použiji, zatím nevím. Nejvíce by se asi hodil do piva  „bílého“ svrchně kvašeného.

P.S.

Z chmelu žádné pivo nebylo, neboť při kontrole 15. listopadu 2013 jsem s překvapením zjistil, že chmel uložený v 3l uzavřené lahvi je protkán vazivem plísně. Takže asi úplně usušený nebyl, i když druhotné znaky usušení ukazoval: lámavé vřeténko a razantní úbytek vlhkosti. Takže zase až za rok.  🙁

1 osobě se již líbí.

 

Komentáře: 2

Přidat odpověď »

 
  • Profilový obrázek
    petr šmada

    spíš by mě zajímalo jak ho nadávkovat,aspon přibližně-divoký chmel

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Já bych šel do hodnot odpovídajícím asi chmelům s nízkou hodnotou alfa HK. ŽPČ má např. okolo 4%, tak bych dal ještě trochu víc.

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar