Divoký chmel 2013
Již loni jsem dostal informaci o výskytu divokého chmelu v Českých Budějovicích.
Na trhání však již nedošlo. Letos po mé sklizni ŽPČ, mi Martin
načesal 845 g čerstvě natrhaného voňavého divokého chmelu.
Hlávky byly veliké a vypadaly velice zdravě.
Bylo ho akorát na tři plechy do trouby. Přes noc jsem ho nechal pouze na 30°C, ještě usušený nebyl. Ráno jsem zapnul termostat na 50°C a za tři hodiny bylo usušeno celkem 175 g. Podle vážení byl vlhčí než můj domácí ŽPČ. V porovnání se ŽPČ bylo po rozlomení vřeténka vidět jasný rozdíl v množství a barvě lupulínu. Byl světle žlutý a bylo ho podstatně méně. Jak jej použiji, zatím nevím. Nejvíce by se asi hodil do piva „bílého“ svrchně kvašeného.
P.S.
Z chmelu žádné pivo nebylo, neboť při kontrole 15. listopadu 2013 jsem s překvapením zjistil, že chmel uložený v 3l uzavřené lahvi je protkán vazivem plísně. Takže asi úplně usušený nebyl, i když druhotné znaky usušení ukazoval: lámavé vřeténko a razantní úbytek vlhkosti. Takže zase až za rok. 🙁
spíš by mě zajímalo jak ho nadávkovat,aspon přibližně-divoký chmel
Já bych šel do hodnot odpovídajícím asi chmelům s nízkou hodnotou alfa HK. ŽPČ má např. okolo 4%, tak bych dal ještě trochu víc.