Po přečtení článku v Pivaři č.1/2017 od Petra Novotného jsem si chtěl tuto metodu také vyzkoušet. Ale šablonky pro číslice mi nepřipadly příliš estetické. Proto jsem se pokusil o inverzní šablony, které překryjí neleptaný povrch a nechám vyleptat ohraničené okolí. V krátkosti zopakuji postup. Připravíme elektrolyt, který se skládá z dobře rozmíchané štamprle octa a lžičky soli. Jako zdroj el.… Celý článek >
Chlazenou vanu na nápoje do hospod a barů jsem se pokusil použít na spílečnou ležákovou nádobu. Základní charakteristiky této nádoby jsou tyto: nerezové provedení izolované vany expanzní pěnou o tloušťce 5 cm, o rozměrech 56x35x28cm, což je cca 55l, chladící příkon 250W, řízení digitální regulací Danfoss s čidlem snímajícím prostorovou teplotu. Toto provedení je určeno k zabudování do stolu. Jako… Celý článek >
Jako každý rok trochu chmelové bilance. Po jarním řezu se babky pěkně rozjely. Já jsem je k růstu popoháněl pouze dvakrát zálivkou a to pouze kopřivovou jíchou. Takže úroda byla zase opravdu BIO kvalita, což je částečná příčina standardního nízkého výnosu. Co není dneska BIO, jako by ani neexistovalo… Při letošních vedrech jsem babky zaléval, ale jeden čas se zdálo,… Celý článek >
Po mnoha letech domácího pivavaření jsem se konečně dopracoval k pořádnému pivovaru. Již to není taková malá domácí pivavarna, ale opravdický pivovar. I když to úplně nebyla má zásluha, ale mých narozenin. A tu žena usoudila, že už potřebuji něco většího, a s personálem, tak se tohoto nelehkého úkolu ujala. A řekl bych, že úspěšně. A to vlastnoručně…. A je… Celý článek >
Po radostném dokončení této pomůcky, nastalo veliké očekávání od jeho použití. Deklarované vlastnosti jsem nanečisto odzkoušel, všechno fungovalo a dávalo naději, že bude fungovat i ve skutečném nasazení. A iSpindel byl vhozen ne do jámy lvové, ale do budoucího 12° ležáku. A děly se věci, které se daly očekávat, ale i v různých pramenech se paušalizovaly. Jde o zobrazení hustoty.… Celý článek >
Standardní válcový mačkač lze pořídit od mnoha výrobců i prodejců takřka v jednotném provedení. Jedná se o dvouválcový přístroj s pohonem na lidské sádlo prostřednictví kliky. Násypka pojme cca 3kg sladu. Před použitím je ho nutno doplnit o nádobu pro namačkaný slad a pevně zafixovat pro pohodlné točení klikou. Po testovacím klikovém mačkání, jsem se rozhodl, pro doplnění o elektrický… Celý článek >
Report s výsledky sklizně ŽPČ pro rok 2018 nebude optimistický. Rok byl nadměrně suchý a teplý, léto skoro středomořské. Po jarním probuzení a zavedení babek na dráty, to vypadalo s chmelovou vegetací velice nadějně. Ale neříkej hops, dokud chmel nenaroste… Zelená hmota přibývala, ale na květ chmel nenasazoval. Se vzrůstajícími teplotami začalo též přibývat zažloutlých listů a i růst… Celý článek >
Každý pivní domavarník má alespoň jeden z několika existujících nástrojů na měření stupňovitosti mladiny. Já jsem napřed používal hustoměr s odměrným válcem, následoval refraktometr, který si vystačí s kapkou roztoku a rychlostí odměření předchozí předčí. Toto je zvlášť markantní při fermentaci, kdy sledujeme průběh prokvašení mladého piva a odebíráme vzorky z kvasné nádoby s rizikem zavlečení infekce. Před časem se objevil… Celý článek >
Po mnoha negativních reportech lidí z domovařičské komunity s teploměrem Fantast z Ikey, jsem si ho pořídil, abych jej také otestoval. Prvním úkonem bylo otestování přesnosti, pro vařeni piva byla dostatečná (+-) 1°C. Teploměr je primárně určen pro kuchyňské použití, např. pečení masa, není určen pro měření tekutin ponořením sondy čidla včetně kabelu, anebo v prostředí páry. V případě, že dojde k… Celý článek >
Mým čerpacím a chladícím modulem https://www.tourdebier.cz/francek/cerpaci-a-chladici-modul/ jsem schopen ochladit mladinu z teploty 80°C na teplotu o cca 1°C vyšší než je teplota chladící vody (v létě 15°C v zimě 10-11°C) za méně než 10 minut. Rychlost výborná, ale teplota mladiny na zakvašení ležáku stále vysoká. Na dochlazení jsem doposud používal umístění kvasné nádoby do lednice, kde dochlazení alespoň na 12°C trvalo… Celý článek >